Kezdőlap » Betegségek » Milyen tünetekkel jár a cukorbetegség?

Milyen tünetekkel jár a cukorbetegség?

Ma világszinten és Magyarországon is rengeteg cukorbeteg ember él. A cukorbetegség szinte civilizációs dömpingként szabadult az emberiségre. A cukorbetegségen belül megkülönböztetünk egyes és kettes típusú cukorbetegséget. Az egyes típusú inkább a fiatalok betegsége, többnyire a vékonyabb vagy a normál súlyú embereket érinti.
Ebben az esetben a hasnyálmirigy egyáltalán nem termel inzulint. A betegség általában hirtelen indul, nagy szomjúságérzet, száraz bőr, gyakori vizelés jellemzi. Ezekben az esetekben könnyebb a betegséget már az elején megfogni, mert sokszor markáns tünetekkel jelentkezik. Miután megállapítják a cukorbetegséget, kórházban elkezdik az inzulinkezelést és megtanítják a beteget is erre. A betegség gyökeres életmódváltást kíván, naponta többször kell étkezni, figyelni a szénhidrátbevitelre.

A diétát szakemberek tanítják meg a betegnek. A betegség másik formája a kettes típusú cukorbetegség, mely lappangva, sokszor hosszú évtizedek alatt fejlődik ki és szinte semmilyen tünetet sem okoz. Később előfordulhat pl. lágyéktáji viszketés, de a betegséget általában az éppen aktuális vérvételen fedezik fel. A betegség-e formája inkább a középkorú, idősebb embereket érinti, többnyire a túlsúly miatt jön létre. A megnövekedett hastérfogat miatt a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel, hogy a szervezet szükségletét kielégítse, majd kifárad és csak minimális inzulint képes termelni, mely miatt a cukorszínt növekedett értékű lesz.

Megkülönböztetünk terheléses és éhomi értéket, az éhomi érték éhgyomorra történő vérvétellel mérhető, 3.9 és 5.6 érték között jó, de van olyan kórház pl. ahol 6.1-ig megfelelő.
A terheléses érték meghatározásánál cukrozott vizet kell fogyasztanunk, a két óra múlva mért érték nem haladhatja meg a 7.8 mmol/litert. A kezelése során először csak diétát kell betartani, később gyógyszeres kezelés válhat szükségessé, súlyos esetben ennél a formánál is inzulin adására lehet szükség.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemölcs

Sokan halhattunk vagy akár megtapasztalhattuk a testünk bármilyen részén a szemölcs jelenlétét . Ez a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük