Kezdőlap » Betegségek » Milyen tünetei vannak a petefészek gyulladásnak?

Milyen tünetei vannak a petefészek gyulladásnak?

A petefészek gyulladása önmagában ritkán alakul ki, gyakran más-más betegségekkel együtt fordul elő. Például a petevezeték gyulladással, esetleg kismedence gyulladással, vagy az „egyszerű” megfázással együtt.
A petefészek gyulladásának tünetei a láz, hüvelyi fájdalom, a mindkét oldalon-akár külön, akár egyben egyszerre jelentkező erős, görcsös fájdalomérzet, amelyek kisugározódhatnak akár a vállakba, akár a környező területekre. Hüvelyi váladék keletkezik, színe enyhén sárga tónusú, a vizelési ingerek erősödnek.
A kismedence gyulladás egyszerre jelentkező tünetek összessége lehet: a petefészek, a petevezeték, a méhfal körüli területek gyulladása akár egyszerre jelentkezhet.
A gyulladás nem csak felfázás miatt alakul ki, hanem fertőzések okozta gyulladások is állhatnak a háttérben. A bakteriális fertőzéseknél a petevezeték elzáródhat, a fertőzések miatt kialakult hegszövetek ugyanis elzárhatják a petesejt útját. Ilyenkor méhen kívüli terhesség alakulhat ki, illetve a hosszan tartó elzáródás növeli a meddőség kockázatát.
Baktérium okozta betegség (gonorrea, klamídia) nemi úton terjed, ezért kerüljük a partnerek gyors váltását. Mindig forduljunk szakorvoshoz, a pontos diagnózis felállítása érdekében, otthoni kezelése nem ajánlott.
A meleg-vizes fürdők a fertőzések terjedését segítik elő, ezért fokozottabban ügyeljünk a tisztaságra, a megfelelő higiéniára. Ne üljünk le hideg kőre, vizes testünkre nyáron is csavarjunk törölközőt-száradásig, és télen is megfelelően öltözzünk a felfázás elkerülése végett.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan észleljük, ha lázasak vagyunk?

Hogyan észleljük, ha lázasak vagyunk? Milyen tünetei vannak? Hogyan kezeljük a lázat? Általában a legtöbb …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük