Kezdőlap » Betegségek » Milyen tünetei vannak a kanyarónak

Milyen tünetei vannak a kanyarónak

A betegség első 3-4 napján még nem jelentkezik kiütés. Ebben az időben olyan tünetek vannak, mint az erősebb hűlés esetén. A szem gyulladt és könnyezik. Ha kissé lehúzzuk az alsó szemhéjat, belül a kötőhártya haragos piros. Erős, egyre gyakoribb száraz köhögés kínozza a beteget.

A láz rendszerint napról napra emelkedik. A kiütés a negyedik napon kezdődik a fül mögött, majd pirosan, rózsaszín foltok formájában, fokozatosan elterjed az arcon, a törzsön, a végtagokon. Mielőtt a kiütés kijönne, ún. “Koplik”-foltok jelennek meg a száj nyálkahártyáján, az alsó őrlőfogak mellett. Apró, fehér foltok ezek, vörös udvarral; aki nem látott még ilyet, az nehezen ismeri fel. A láz magas marad, a köhögés állandósul (gyógyszerek ellenére) és a gyermek közérzete igen rossz. Ez az állapot addig tart, míg a kiütés teljesen kifejlődik, vagyis ellepi az egész testet, a végtagokat. Ez 1-2 napot vesz igénybe, s ezután gyors javulást következik.Szövődményekre kell gyanakodni, ha a láz magas marad a kiütések megjelenésétől számított két nap után is, vagy ha a láz lemegy ugyan, de másnapra, harmadnapra visszajön.

A leggyakoribb szövődmények a középfülgyulladás, hörghurut és tüdőgyulladás. A köhögés és a láz miatt egyszer biztosan orvost hívnak a betegség alatt, akár felismerik a bajt, akár nem. Azonnal orvost kell azonban hívni és a gyermeket esetleg kórházban vinni, ha a láz a kiütések megjelenése után három nappal sem megy le. A szövődmények súlyosak lehetnek, de magával a kanyaróval ellentétben, eredményesen kezelhetők a modern gyógyszerekkel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük