Kezdőlap » Betegségek » Milyen tünetei vannak a depressziónak?

Milyen tünetei vannak a depressziónak?

Hazánkban sajnos egyre gyakoribb betegség a depresszió.
Legszembeötlőbb tünetei a levertség, a reménytelenséggel párosult, elkeseredettség. Nem áll semmilyen kapcsolatban az egészséges emberek szomorúságával.
Kialakulása hetekbe, hónapokba telik, csak nagyon ritkán pár nap leforgása alatt. A depressziós hangulatzavar semmilyen tárgyhoz nem köthető, szabadon lebegő kétségbeesett állapot, a teljes reménytelenség eluralkodása a betegen. Nincs többé öröme az addig szeretett munkájában, hobbijaiban, ezért abbahagyja őket. Nem tud örülni, lelkesedni, döntéseket, elhatározásokat hozni, sem dolgozni. Nagyon keveset és lelassultan mozog. Ez a lassulás kiterjed a mimikai izmokra is, ezért látszik fáradtnak és megtörtnek a tekintete. Gyengül a figyelme, csökken a koncentráló- és gondolkodási készsége, melyet a valóságosnál jóval súlyosabbnak él meg. A folytonos tépelődés átalakítja az önképét, értéktelennek, feleslegesnek tartja magát. A testi működések sem maradnak érintetlenül: kezdetben fokozott étvágy és nagymértékű álmosság, a későbbiekben viszont étvágytalanság, álmatlanság alakul ki. Gyakran előfordul szájszárazság, gyomor- és szívpanaszok, hányinger, székrekedés, különböző fájdalmak, kialszik a szexuális vágy, nőknél rendetlenné válik a menstruáció, sőt el is maradhat.
Ha a betegség már súlyos, pszichiáter segítségét kell igénybe venni, ugyanis megfelelő gyógyszeres kezeléssel/ami nem feltétlenül kórházi ápoláshoz kötött/ rövid idő alatt sokat lehet javítani a beteg állapotán. A tünetmentességgel egyidejűleg nem szabad abbahagyni a gyógyszer szedését, hiszen bármikor kiújulhat a depresszió.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük