Kezdőlap » Betegségek » Milyen tünete van a légzéskimaradásnak?

Milyen tünete van a légzéskimaradásnak?

A légzés kimaradása igen veszélyes betegség. Az alvási apnoe során alvás közben a torok valamilyen ok miatt elzáródik, ezért az ember akár 30 másodpercig nem vesz levegőt.
Miután légszomja keletkezik, hirtelen felhorkan és újra lélegezni fog, majd jön a következő ilyen kimaradás és ez így folytatódik az egész alvás során. Az alvási apnoe során az oxigénszint erősen lecsökken, emiatt a szív is károsodhat, de akár az agy is. A betegség a vérnyomás emelkedésével is járhat, valamint a túlsúlyunk gyarapodásával. Ez a betegség általában a túlsúlyos férfiakat érinti, mert a kövérség amúgy is fokozhatja a nehézlégzést. Az alvási apnoe során a garat szinte teljesen elzáródik és gátolja a levegő vételét. Az alvás minőségét speciális centrumokban szokták ellenőrizni, ahol különféle elektródákat csatolnak az emberre és számítógépen keresztül ellenőrzik a mért értékeket.
Ha megállapítható az alvási apnoe, akkor egy olyan gép beszerzése szükséges, ami egy maszkon keresztül folyamatosan pozitív levegőnyomást gyakorol, mely nem engedi az alvási apnoe kialakulását. Léteznek olyan gépek , amelyek már automatikusan adagolják a levegőnyomást, akkor, amikor érzékelik a légzés elmaradását. Ezek a gépek igen drágák, viszont nem olcsóak az állandó pozitív levegőnyomást biztosító készülékek sem. Amennyiben a betegség indokolja és az orvos javasolja, a gépek megvásárolását az OEP 50 százalékban támogatja, viszont az ára így is meghaladja a 100 ezer Forintot, akár a több 100 ezer Forintot is. Az állandó levegőnyomás az orr nyálkahártyájának kiszáradását is okozhatja, ezért párásító készülék használata is szükségessé válhat, ami ismét nem olcsó. Sajnos a borsos árak miatt csak kevesen tudják a készülékeket használni, sok embernek marad az éjszakai fulladás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Káliumhiány

Hogyan jön létre a káliumhiány a szervezetünkben? A kálium egy fontos ásványi anyag, mely a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük