Kezdőlap » Családi élet » Milyen trükkökkel védjük ki a kamasz szemtelenségét?

Milyen trükkökkel védjük ki a kamasz szemtelenségét?

A kamaszkor egyik fő nehézsége, a kamasz gyerekek kommunikációja, viselkedésük és szavaik néha túl erősek, tiszteletlenek, bántóak. Ez többnyire nem szándékos tett a részükről, nem akarnak megbántani minket, ezért bármilyen dühösek is vagyunk, ezt tartsuk szem előtt.
Tekintsük a kamasz gyerekünk szemtelenségét és provokatív viselkedését annak, ami, azaz életkori sajátosságnak, akkor sokkal könnyebben fogjuk átvészelni ezt a nehéz korszakot.
Ne feledjük, hogy a jelentős testi és pszichológiai változásokon keresztülmenő kamaszok provokatív viselkedése elsősorban a szabadság és az önállóság iránti megnövekedett igényük megnyilvánulása.
Soha ne beszéljünk tiszteletlenül a gyerekünkkel, és ne sértegessük: ezzel csak ronthatunk a helyzeten.
Ne habozzunk rendre utasítani a gyerekünket, ha szükséges, de tegyük ezt tapintatosan és udvariasan. Beszéljünk vele úgy, mintha egy másik felnőttel beszélnénk, vagy ahogy szeretnénk, ahogy velünk beszéljen.
Hagyjuk, hogy a kamasz gyerek elmondja a véleményét (ne fojtsuk bele a szót,), ha vitára kerül sor: ez jót fog tenni a kapcsolatuknak, és az ö önbecsülésének.
Mindig szóljunk rá a gyerekünkre, ha udvariatlan vagy szemtelen: azért, mert kamasz, nem kell neki többet megengednünk. Viszont minden esetben négyszemközt tegyük ezt, ne érezze kicsit sem megalázva magát, mert az dacot szülhet.
Figyeljünk kamasz gyerekünkre: ha nagyon indulatossá vagy erőszakossá válik, akkor valószínűleg komoly problémákkal küszködik, és lehet, hogy szüksége van pszichológus segítségére is.
Ne akarjunk feltétlen a haverja, barátja lenni a gyereknek, maradjunk meg szülőknek, akivel jól kijön a gyerek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Papírtakarékosság a gyakorlatban

Manapság szinte minden háztartásban nő a papírfelhasználás, ami természetesen növekvő költségeket okoz a fogyasztók oldalán, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük