Kezdőlap » Kert » Milyen tökfajtákat érdemes termeszteni?

Milyen tökfajtákat érdemes termeszteni?

Erre a kérdésre a válasz attól függ, hogy mit szeretnénk kezdeni a megtermelt tökkel. A termést süthetjük, főzhetjük, ehetjük főételként, köretként, édességként, adhatjuk takarmányként az állatoknak, kivéshetjük Halloween-ra, főzhetünk belőle lekvárt vagy kiakaszthatjuk a madarak téli ellátmányául is.
Mindenki ismeri a legnépszerűbb fajtákat, mint a cukkini, a patisszon és a spárgatök, de kevesen tudják, hogy ezeken belül is rengeteg különböző típus van. Létezik például cukkiniből és patisszonból is sárga, illetve csíkos verzió, kis és nagyobb fajták.
Kivájásra alkalmas tök például a kifejezett halloweentök, amelyet, ha nem az ablakba teszünk, akkor takarmányként hasznosítható. Kisebb alkotásokhoz ajánlott a Jack be little fantázianevű apró, narancssárga verzió. Ha óriás méretű töklámpást akarunk készíteni, akkor vessünk tavasszal Atlantic gigant fajtát. Ez a legnagyobb méretű ismert töktípus, díjnyertes egyedei elérhetik a több mázsás méretet. Házikerti körülmények közt reálisan maximum 30-40 kg-os darabokat lehet megtermeszteni. Ha a töklámpás készítéséhez kivájjuk, a belsejét ne dobjuk el. A sütőben megsütve majd pürésítve és cukrozva nagyon finom, bébiételhez hasonlító ízvilágú lekvárt lehet készíteni belőle.
Nem maradhat ki a veteményesből a sütőtök sem. Ebből a legnépszerűbb fajta méltán a nagydobosi, mivel ennek a legnagyobb a vitamin- és ásványi anyag tartalma. Nagyon finom még a hokkaido típus is.
Dísztökökből termeszthetünk felfuttatható kolbásztököt például, ez ugyanis fiatalabb korában fogyasztható is, nagyon finom rántva. A városi legendával ellentétben azonban sajnos nem nő tovább, miután levágtak belőle egy darabot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük