Kezdőlap » Látnivalók » Milyen titkot rejt a Gízai Nagy Szfinx?

Milyen titkot rejt a Gízai Nagy Szfinx?

Egyiptom önmagában is a turisták egyik igen kedvelt zarándokhelye, és nem csak a piramisok miatt, hanem az ugyancsak rejtélyekkel körülvett Szfinx miatt is. Minden utazót rabul ejt a Szfinx mérete, szépsége, és ugyanakkor gondolatba is ejtő, miként alakult ki ez az egyedülálló és különleges építmény. Megközelíteni ugyan nem egyszerű, a teveháton tevegelés már megéri az utazást, de ugyanakkor ki ne szeretne egy ilyen monumentális ősi építmény mellett videót készíteni, vagy lefotóztatni magát? De mit is tudunk a Szfinxről?
mikor Ha teljesen őszinték akarunk lenni, akkor be kell vallanunk, hogy az egyiptológiának csupán hipotézisei, semmint megcáfolhatatlan tudása van arra vonatkozóan,hogy a Szfinx milyen funkciót töltött be, kik és építették, és legfőképpen miért épült. Sokszor még azt sem vesszük észre, ami a szemünk előtt van.A múlt században igen élénk vita bontakozott ki arról, hogy mennyi idős lehet a Szfinx, mely méreteivel a világ legnagyobb gyönyörűen faragott monolitjának toplistavezetője a maga (kerekítve) 73 méteres hosszával, 13 méteres szélességével, és 20 méteres magasságával. Olybá tűnik, hogy a Gízai – fennsíkon fekvő Nagy Szfinx a világ legrégebbi szobra, csakhogy korát eddig nem sikerült egyértelműen, és pontosan megállapítani.

A hivatalos egyiptológusok állítása szerint a Szfinx Kefrén fáraót ábrázolja (ő a feltételezett építtetője a három nagy piramisok közül a középsőnek), viszont azt már egészen biztosan állíthatjuk, hogy a Szfinxhez semmi köze sem lehetett. Egyiptomban is jól tükrözi az egykoron az egész világot globálisan átfogó „özönvíz” jelei, a Nagy Szfinx egész testén láthatóak ezek, kivéve a fejét, amelynek elkészítését, illetve átalakítását a mai technikai segítség, és a tudomány sokkal későbbre helyez. Roppant érdekes, ha valaki személyesen is látja, az oroszlánt test és a fej nem passzolnak össze.
A rejtélyeket kedvelők számára kihagyhatatlan Egyiptom és a Nagy Szfinx csodálatos, és igen izgalmas világa.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Útban Jeruzsálem felé

Utunk során elhaladunk Gezer romjai mellett. A város Vespasianus hadjáratai alatt teljesen elpusztult. Az ásatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük