Kezdőlap » Étel » Milyen típusú tésztákat használunk?

Milyen típusú tésztákat használunk?

A tészta az egyik legváltozatosabban elkészíthető ételféleség. Két fő összetevője van: liszt és folyadék. Mindkettőnek rengeteg változata lehet, a liszt alatt nem kizárólag fehér búzalisztet értünk, készülhet bármilyen gabonaféleségből, és a folyadék is nagyon sokféle lehet, például víz, tej, sör, tojás, stb. Tovább bonyolíthatják a dolgot az egyéb összetevők, hogy csak a két fő irányt mondjam, készíthetünk édes vagy sós tésztát. Az elkészítés is befolyásolja a végeredményt: főzhetjük, süthetjük, párolhatjuk. A tészta állagát befolyásolhatjuk különféle adalékokkal vagy épp azok hiányával, készíthetünk például vajas, morzsás állagú tésztákat, kekszeket,élesztős és kovászos, vagy piskóta állagú verziókat.
A felhasználás célja szerint is tudunk különbségeket tenni, vannak például azonnali felhasználásra szánt tészták, amelyek persze általában tényleg romlandóbbak, de ott vannak a száraztészták és a kiszárított, keksz állagú sütemények, amelyek – hacsak nem kapnak nedvességet – szinte a végtelenségig elállnak.
Minden népnek más a specialitása. Az olaszok például sokkal több típusú vízben főtt tésztát tartanak számon, mint mi. Nálunk jellemzően 10-12 félét használnak a konyhában, és még ennél is kevesebbet készítenek kézzel. Az olasz pasta sokkal változatosabb, kb. háromszáz típust tartanak számon, és attól függően használják őket, hogy milyen eredményt akarnak elérni. Ha a cél a leves gazdagítása, akkor ugyanúgy a metélt jellegűeket használják, mint mi is. Ha a szószokat kell köríteni tésztával, akkor a választást nagyban befolyásolja a szósz mennyisége és állaga. Adott tésztatípusból a gyárakban is gyakran készítenek kisebb és nagyobb verziót: a kisebb hatékonyabban szívja fel a folyósabb önteteket, a nagyobbak könnyebben felveszik az olyan szószokat, amik nagyobb zöldségdarabokat vagy darált húst is tartalmaznak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen zöldség a Spenót

A spenót Kis-Ázsiában őshonos növény. Vadon előforduló alakját ma is fogyasztják. Termesztéséről kb. kétezer év …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük