Kezdőlap » Ital » Milyen típusú teákat szoktunk fogyasztani?

Milyen típusú teákat szoktunk fogyasztani?

A tea a világ egyik legnépszerűbb itala, amely – kis megkötésekkel – bármely életkorban fogyasztható. Teának nevezzük klasszikusan a teacserje, a camellia sinensis nevű növény egyes részeiből, elsősorban a leveléből készült főzetet, de a modern időszakban a teák közé szokás sorolni a hasonlóan szálasra vágott vagy morzsolt gyógynövényekből, fűszerekből vagy gyümölcsökből készült egyéb főzeteket is. Gyümölcstea még az egészen kis babáknak is adható, figyelembe véve természetesen az anyatejjel való táplálás elsődlegességét (amennyiben lehetőség van rá).
A tealevelekből készült hagyományos főzetek látványa, illata, íze is többféle lehet, ez elsősorban a feldolgozás folyamatától függ. Ugyanazon növénytípusból készíthetőek úgynevezett zöld teák, amelyek közé sorolják az egyáltalán nem oxidálódott friss levélhajtásokból készülő fehér teát, valamint az enyhén sárgára színeződött, kevéssé oxidálódott levelekből előállított sárga teát is. A zöld teának vannak még más típusai is, de azokat Európában csak nagyon ritkán fogyasztják.
Az oolong teának nevezett ital esetében a levelekben végbemenő oxidációs folyamat nem fejeződik be, így az italnak erősebb, füstösebb íze lesz.
A fekete és vörös tea esetében az oxidációs folyamat teljesen végbemegy. A végeredményként kapott ital így ugyan nem lesz olyan fanyar, savanykás, mint a zöld változatok, viszont az antioxidáns tartalmából is nagyon jelentős mennyiséget veszít, tehát kevésbé jótékony hatású, mint a zöld változatok.
A gyógynövényes és gyümölcsös változatok szárítással és aprítással készülnek, ezeket gyakran a megfelelő ízhatás érdekében tovább is kell áztatni, mint a tealevelekből készült főzeteket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zöld tea hatásai

A zöld tea nemcsak élénkít,hanem jótékony hatással van az egészségre.Főként kínai fogyasztók állítják,hogy természetes gyógynövény,hiszen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük