Kezdőlap » Szoftver » Milyen típusú szövegszerkesztő programok vannak?

Milyen típusú szövegszerkesztő programok vannak?

Alapvetően kéttípusú szövegszerkesztő programot ismerünk: ASCII és WYSIWYG. Akkor most tegyük is tisztába, hogy mik ezek és mi a különbség a kettő között.
Az ASCII típusú egy egyszerű szövegszerkesztő program, mint például a Jegyzettömb (NOTEPAD). A szöveg begépelése során a margó egyáltalán nem látszik. Az ablak méretétől függően követik egymás után a sorok (amennyiben nem ütünk entert). Gyakorlatilag nem látjuk, hogy mikor is menne le szövegünk a papírról. Ezen felül a már begépelt szöveget formázni nem lehet. Pontosabban szólva van egy alapformázási lehetőség mely lehetővé teszi a betűtípusát, méretét és stílusát formázni, de valamit tudni kell: hiába szeretnénk például csak egyetlen szót kiemelni mondjuk vastagítással ez a parancs az egész dokumentumra vonatkozni fog még akkor is ha a kurzor segítségével kijelöltük az adott szót!
Ezzel szemben a másik típus a WYSIWYG azaz What You See Is What You Get = Azt kapod amit látsz! És valóban! Ami a gépen megjelenik pontosan minden ugyan úgy fog kinézni a papíron, kinyomtatott formában is. Már a szöveg gépelése során látható a margó és melyre így nekünk már nem is kell figyelni. Csak írni kell amit szeretnénk és a program figyel rá, hogy véletlenül se tudjunk kiszaladni a papírról. A begépelt kész szöveget, dokumentumot pedig kedvünk szerint formázhatjuk. Változtathatunk a betűtípusán, méretén, stílusán.

De formázhatunk teljes bekezdéseket is. Képeket, táblázatokat illeszthetünk be néhány kattintással. A program helyesírás ellenőrzővel is rendelkezik. A gépelés során automatikusan pirossal húzza alá a helytelenül írt szavakat. Zölddel pedig jelzi az esetleges vessző hiányt, túlzott szóköz használatát. A virtuális papírfelületünkön a szöveget úgy helyezzük el ahogyan csak szeretnénk. Így könnyedén írhatunk hivatalos leveleket, vagy egyéb hivatalos szervekhez szánt dokumentumokat az általuk megadott forma szerint. Manapság a legismertebb és legtöbbek által használt WYSIWYG típusú szövegszerkesztő a Microsoft Office csomagban található Word.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan használhatjuk a Cool Edit Pro nevű szoftvert

A Cool Edit Pro két részből áll, egy hangszerkesztőből (Edit Waveform View) és egy keverőből …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük