Kezdőlap » Betegségek » Milyen típusai vannak a fogyatékosságnak?

Milyen típusai vannak a fogyatékosságnak?

A szellemi fogyatékosság eseteit három csoportra oszthatjuk: szervi, hormonális és “alkati” állapotokra. Szervi eredetűek azok, amelyeknek esetében lezajlott agysérülésről van szó; ezeket például az agy szülés közbeni elégtelen oxigénellátása vagy agyvelőgyulladás okozhatja. A hormonális esetek a pajzsmirigy elégtelen működésének következményei;ha ezt korán megállapítják és a pajzsmirigy-elégtelenséget megfelelően kezelik, a szellemi fogyatékosság a minimumra csökkenthető. A szellemi fogyatékosság eseteinek többsége “alkati”, vagyis sem betegség, sem sérülés nem okozta.

A gyermek egyszerűen átlagon aluli intelligenciával rendelkezik, éppen úgy, mint ahogy egyes gyerekek okosabbak, alacsonyabbak vagy magasabbak az átlagnál. Értelmi képessége állandóan, de lassúbb ütemben fejlődik. Ha egy bizonyos gyermek értelmi képessége négyéves korában egy hároméves gyermekének felel meg, akkor 16 éves korában valószínűleg 12 éves gyermek szellemi képességeivel lesz egyenlő.

Ezt úgy nevezik, hogy az intelligenciahányadosa (IQ= intelligencia-quotiens) = 7,5 (3/4=75/100). Bár sokat tehetünk az ilyen, természeténél fogva lassúbb észjárású gyermekért, gyógykezelés ilyen esetekben nincs, mint ahogy nincs orvosság kék szem vagy túl nagy láb ellen sem. Bármilyen fogyatékosságban szenved is a gyermek, a szülőknek természetesen rendszeres szakértői tanácsot kell kapniuk a kezelőorvostól, illetékes kórháztól vagy intézettől. A szülők, akik ugyan jó tanácsot kaptak az egyik orvostól, még egy vagy két másik orvoshoz is elmennek, biztonság kedvéért.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük