Kezdőlap » Étel » Milyen típusai vannak a csokoládénak?

Milyen típusai vannak a csokoládénak?

Csokoládét kivétel nélkül minden üzletben, boltban lehet kapni, és a legtöbben ismerik is a tipikus fajtákat.
Étcsokoládé: A legmagasabb kakaótartalmú fajták, amelyek nem tartalmaznak tejet, ízük ezért kevésbé selymes, és állagra is keményebb, ízében inkább a kakaó keserűsége dominál, ezért hívják keserűcsokoládénak is. Minimális kakaótartalma 30%, a legfinomabb fajták azonban a 70-75%-os kakaótartalmú változatok. Kapható 99%-os kakaótartalmú is, ez azonban már rendkívül keserű, állaga is nagyon szokatlan. Fogyasztása csak kockánként elszopogatva lehetséges, egy jó kávé mellé viszont jól esik.
Tejcsokoládé: Az összetevők között tej is szerepel, ami befolyásolja a színt, kevésbé sötét, mint az étcsokoládé esetében. Kötelező kakaótartalma minimum 20%, az átlagosan jó minőségű termékekben azonban kb. 35-40% a kakaó aránya. Cukortartalma jóval magasabb, mint az étcsokoládé esetében. Állaga puhább, kézben is könnyen olvad, íze nem olyan markáns, inkább a cukor édessége dominál, mint a kakaó keserűsége.
Fehér csokoládé: valójában kakaóport egyáltalán nem tartalmaz, ezáltal tudja megőrizni fehér színét, így nem nevezhető klasszikus csokoládénak. A kakaóhoz annyi a köze, hogy kakaóvaj is szerepel az összetevők között, további összetevői különféle növényi olajok, cukrok és ízesítők, például vanília.
Minőség tekintetében is nagy különbség van az egyes táblás és figurás termékek között. A legolcsóbb kategória az úgynevezett tortabevonó, aminek csak halvány köze van a kakaóhoz, viszont sok benne az olcsó pálmaolaj. Könnyű megolvasztani és megdermeszteni a tortákon, íze viszont meg sem közelíti azt az eredményt, amit egy tábla étcsokoládéval lehet elérni.
A karácsonyi és húsvéti figurális édességek sem csokoládéból készülnek, hanem úgynevezett kakaós bevonómasszából, ami a tortabevonóhoz hasonlít, vagy talán még annál is rosszabb. Legnagyobb arányú összetevője a cukor, kakaót pedig még mutatóban sem igen látott, ha lehet, kerüljük el.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk diétásan rakott kelt?

A diéta és életmódváltás követői törekszenek a minél egészségesebb, kalóriaszegényebb ételek elkészítésére és fogyasztására. Alapvetően …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük