Kezdőlap » Zene » Milyen a thrash metal?

Milyen a thrash metal?

A thrash metal a heavy metal egyik alkategóriája. A műfaj tulajdonképpen az 1980-as években fejlődött ki a heavy metalból, mert egyes zenekarok az alapműfajt kicsit lassú tempójúnak tartották, ezért módosítani akartak, így alakult ki a speed és a thrash metal. Mindkét új műfaj a gyorsaságon alapult, csak a speed inkább dallamközpontú, a thrash pedig keményebb metal riffekre épülő hörgős éneket foglal magába.

Azzal kapcsolatban, hogy melyik zenekar volt az úttörő ebben a műfajban, lehet eltérés, valaki már a Black Sabbatban is vélt felfedezni jeleket, de a többség inkább a Slayer zenekart tekinti a thrash úttörőjének. Kezdetben még a Metallica is igen durva, gyors thrash zenét játszott, bár már a kezdetekben is látszott rajtuk, hogy nagyszerű zenészek. A thrash úttörőinek lehet még nevezni a Motörhead – bár őket nem kifejezetten tartják thrash zenekarnak-, az Overkill, a Metallicából kiszállt Dave Mustaine által alakított Megadeth, a korai Metal Church, a Dark Angel, Death Angel, Exodus, Anthrax, Testament stb. znekarokat.

A teljesség igényével igen nehéz lenne a felsorolás, mert egyre több jó képességű zenekar jelent meg a zenei palettán. A német thrash metal kezdetének a Kreator, Sodom, Destruction hármas megalakulását tartják. Érdekes, de ezek a durvább csapatok emberileg egész jól összekovácsolódtak, a zenekarok többé kevésbé még a mai napon is ugyanazzal a felállással ténykednek. Például a Metallicából kiszállt ugyan Mustaine, de a tagság azóta csak Cliff Burton halála miatt változott, Hetfield, Hammett, Ulrich együtt vannak. Az elődök nyomdokain lépkedve mai napig is fiatal generációk kezdtek el thrash metal zenét játszani, több kevesebb sikerrel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készül a bakelit lemez?

A bakelit pontosabban a vinyl -lemezek rajongóinak száma egyre növekszik a zenerajongók, gyűjtők és Dj-k …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük