Kezdőlap » Egészséges életmód » Milyen tevékenység a rekreáció?

Milyen tevékenység a rekreáció?

A világon már sok helyen felismerték, hogy egy ember munkaképességének javításához feltétlen szükséges a jó közérzet.
Lássuk csak, mitől is érezhetjük magunkat jól?
– egészség
– pozitív gondolkodásmód
– jó teherbíró képesség (fizikai és mentális)
– elégedettség
A fenti példák sora természetesen bővülhet, de ahhoz, hogy valaki jól és hatékonyan végezze munkahelyi feladatait, rendkívül fontos a felsoroltak megléte.
A rekreáció tehát gyűjtőfogalom. E tevékenység alapvető célkitűzése, hogy az egyén testileg-lelkileg egészséges életmódot válasszon és lehetőségei szerint mindent megtehessen azért, hogy közérzetét javíthassa, illetve minél jobbá tegye. Mindezzel nő a teherbíró képessége, s így hatványozódhat munkájának eredménye.
Egészségünk meglétéhez és megóvásához alapvetően szükséges a helyes táplálkozás, a mozgás, a megfelelő pihenés, s nem utolsó sorban az egészségre káros hatások, tevékenységek elkerülése.
Napjainkban is él a mondás, miszerint „Ép testben, ép lélek!” Ezt bátran saját alapelvének tulajdoníthatja a rekreáció. Hiszen, ha egy ember nem érzi magát jól saját bőrében, mert például egészsége megromlott, vagy épp lelkileg nincs toppon, rosszkedvű, fáradt, apró bosszúságokon rágódik… mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy képtelen legyen teljesíteni mindazt, melyet elvárnak tőle.
A rekreációs tevékenységhez tartozik így az egészséges életmód, melyhez minden bizonnyal sorolhatjuk a testi és lelki kiegyensúlyozott működést. Akkor válik sikeressé a folyamat, ha teljességében érinti egy ember életét. Nem elégséges, hogy valaki csak a munkahelyén teljesít jól, a fontos az, hogy élete bármely területén végez feladatot, azzal elégedett legyen. A pozitív elismerés inspirálóan hat mind az egészséges szervezetre, mind pedig az egészséges gondolkodásra.
A rekreációs tevékenységben résztvevőket komplex programban kell részesíteni, mely felöleli az egészséges életmódra váltást (ide tartoznak a rehabilitációs és prevenciós tevékenységek is), az egyénre szabott sporttevékenységet, a pihenési módok helyes megválasztását, a szabadidős programok minél hatékonyabb eltöltését.
Ha egy munkáltató felismeri, hogy milyen hatalmas hatékonysággal hathat a munkaerő-újratermelésben a rekreáció, akkor egy új irányváltással sokkal nagyobb eredményeket érhet el üzleti céljai megvalósításában és nem utolsó sorban hosszú távú elégedettséget tudhat magáénak alkalmazottjai körében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire jó az étkezési napló?

Előbb-utóbb mindenki életében eljön az a pont, amikor elhatározza: “Elég volt”, “Változtatnom kell”, “Fogynom kell”, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük