Kezdőlap » Látnivalók » Milyen természeti érdekességeket rejt a Beogradcsiki földpiramisok és környéke?

Milyen természeti érdekességeket rejt a Beogradcsiki földpiramisok és környéke?

Bulgária természeti szépségekben igencsak bővelkedik, erről a Balkán-hegységben, a Rodopéban, a Vitosában, a Rilában agy a természeti világörökségként nyilvántartott, Pirin-hegységben kirándulók is személyesen meggyőződhetnek. Növény- és állatvilága, éghajlata, vízrajza, geológiai és geomorfológiai felépítése egyaránt rendkívül változatos, sokrétű. Különösen igaz ez a Balkán-hegységre, amely magának a félszigetnek is névadója, a török nyelvből kölcsönvett „balkan „szó alapján, s magyarra fordítva önmagában is hegyet jelent.
A Balkán- hegység nyugati felében, a szerb határ közelében szinte véletlenül „botlunk bele” a belogradcsiki földpiramisokba. A földtani alakulatok fantasztikus, szeszélyes formái, tűzvörös sziklatornyai váratlanul tűnnek ki az erdőkkel borított hegyek és dombok sűrűjéből.

A kisváros fölé kapaszkodva csodálatos sziklavilág tárul szemünk elé, s ahogy beljebb hatolunk, szinte minden forduló után újabb és egyre meghökkentőbb, ámulatba ejtő képződményekkel találjuk szembe magunkat. 400-600 éter széles sávban, körülbelül 30 km hosszúságban nyugat felé elnyúló sziklaerdőben, több 10 méteres magasságtól akár 100 méteres magasságú sziklatömböket találunk.
Az erdőkben kisebb-nagyobb sátorozásra alkalmas tisztások zöldje, közöttük gyengén csörgedező patak árka. A behatoló napsugarak a különböző napszakokban és időjárási körülmények mellett változatos és különleges hangulatot adnak a tájnak.
A városka házai és a belogradi sziklavilág, nyugaton a mészkőből álló határhegyek gerincvonala, nemcsak földrajzi értelemben határolják a vidéket, de a Belogradcsiki-hágó túloldala már Szerbia területére esik. A földpiramisok közelében találjuk a bolgár barlangvidék központját is, s az ország talán legismertebb barlangját, a magányos kúphegyben kialakult, ősemberek által is lakott és rajzával díszített Magua-barlangot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük