Kezdőlap » Baba-mama » Milyen terhességre utaló jelek vannak?

Milyen terhességre utaló jelek vannak?

A terhesség jelei nagyon sok vígjátékban játszottak már központi szerepet, szívesen kifigurázzák filmekben. A valóságban ezek a jelek lehetnek akár nagyon kellemetlenek is, gondoljunk például Katalin hercegnére, aki vészes terhességi hányással került kórházba még azelőtt, hogy a terhességét közzétették volna a sajtóban. Mások szerencsésebbek, és akár egy szédülés nélkül is megúszhatják az első hónapokat. Közülük néha olyanok is kikerülnek, akik nagyon sokáig észre sem veszik a terhesség tényét.
Aki kifejezetten gyermekvállalásra adta a fejét, az persze a teste minden rezdülését figyelni fogja. A terhesség első és legnagyobb valószínűségű jele természetesen a menses elmaradása, de néha már ez előtt is jelentkezik fáradékonyság, aluszékonyság. A test védi a leendő magzatot, pihentetni szeretné az anyát, hogy a leendő baba minél nagyobb biztonságban legyen.

Szintén feltűnő lehet a mellek változása. A hormonok hatására a test elkezd felkészülni a baba későbbi táplálására: a mellek érzékennyé válnak, gyakran megnőnek, a szövetek megereszkednek, az areola sötétebbre színeződik.
Gyakori panasz az émelygés is, ami akár veszélyes mértékű hányásig is fajulhat. Ebben az esetben kórházba kell menni, mert az anya kiszáradásához vezethet. Az émelygést a Hcg hormon megnövekedett mennyisége okozza. Ezt az úgynevezett sárgatest termeli, hatása kb. a 12. hétre megszűnik.
Ugyanez a Hcg hormon az, amit a modern terhességi tesztek is kimutatnak. A legérzékenyebb tesztek akár már a fogantatás után tíz nappal is, a leggyakrabban azonban kb. a 14. nap környékén kaphatunk pozitív tesztet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Újszülött – Az első hónap

Az első napok és az első hónap. Az újdonság varázsa. Ugyan 9 hónapja hordod a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük