Kezdőlap » Házépítés » Milyen tényezők befolyásolhatják a családi házunk külsejét?

Milyen tényezők befolyásolhatják a családi házunk külsejét?

A családi házunk külseje nagyon lényeges tényező, hiszen hogyha jól választunk, minden nap csodálhatjuk álmaink otthonát. Vannak olyan szempontok, amiket érdemes figyelembe venni, hiszen ezek segítségével könnyebben tehetjük a családi házunkat tényleg álmaink otthonává.
Az első, és lényeges meghatározó tényező a családi házunk nagysága. Hogyha kisebb az épületünk, akkor nem tanácsos egy vagy két színnél többet használni, maradjunk 1-2 színnél. Hogyha viszont már nagyobb családi házunk, esetleg társasházunk van, akkor kibővíthetjük a felhasznált színek számát eggyel- kettővel, de ekkor is vigyázzunk, ne essünk át a ló túloldalára, hiszen akkor a házunk egy színes épületnek fog tűnni, semmint egy harmonikus otthonnak. Ebben az esetben is érvényes a kevesebb több elve, tehát nem kell feltétlenül minden színt alkalmaznunk, amit felajánlanak nekünk.
Azt, hogy milyen legyen a házunk, egy kicsit befolyásolja a szomszédos épületek színvilága is. Habár itt nem arról van szó, hogy igazodnunk kellene a szomszéd épületek színvilágához, azonban nézzük meg kissé közelebbről, mi is a célunk? Az hogy kitűnjünk, vagy szolidan és esztétikusan beilleszkedjünk a környezetünkbe? Mindkettő lehet jó választás, és rossz is, tehát kérjük ki valaki tanácsát is ezzel kapcsolatban, például az építészét. Szintén meg kell választanunk a homlokzatunk és a tetőfedés színét is. Ebben az esetben mindenképp érdemes úgy dönteni, hogy a homlokzatunk színei harmonizáljanak az épület egyéb színeivel, anyagjaival, és mindenképp harmonizáljon a tetőfedéssel is. Mindenképp harmonizáljuk össze a nyílászárók színeit is, és igazítsuk azokat az épület más színeihez, és más szerkezeteinek a megjelenéséhez is.

Mindenképp vegyük figyelembe az épület funkcióját is a szín kiválasztásakor. Természetesen más szempontokat veszünk figyelembe akkor, hogyha családi házunk színét keressük, valamint akkor is, hogyha társasházunk, ikerházunk, vagy egyéb középületünk színét keressük. Gondoljunk csak bele, hogyha társasházban lakunk, vagy esetleg ikerházban, akkor valószínűleg a mi épületrészünk színét alkalmazkodtatni fogjuk az épület többi részének a színéhez is, azonban egy családi háznál ez nem így van. Azonban hogyha családi házunk megfelelő, harmonizáló színeit keressük, akkor inkább kerüljük el a nagyon kontrasztos, és nagyon rikító, vagy feltűnő színeket, például a sötétkéket, a sötétzöldet, vagy a pirost például.

Habár nem is gondolnánk, de akár jogszabályok is lehetnek erre vonatkozóan, hogy milyen lehet a családi házunk színe, és milyen nem. Az is lehet hogy egy épület védett, és ekkor a HÉSZ, vagyis a Helyi Építési Szabályzat megszabhatja, hogy az adott épület nem lehet például rikító piros színű.
Szintén egy ok, hogy figyelembe vegyük azt, nem mindegy milyen színt választunk családi házunk külső borítása számára. Az sem mindegy, hogy az épület színe milyen felületre kerül felvitelre, ugyanis vannak olyan anyagok, építőelemek, amelyekre hogyha nagyon sötét színeket viszünk fel, akkor azok elnyelik a nap melegét, főleg ott, ahol az épületrész fokozottan ki van téve a napsugárzásnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük