Kezdőlap » Adózás » Milyen társadalmi hatása lehet az egykulcsos adórendszernek?

Milyen társadalmi hatása lehet az egykulcsos adórendszernek?

Gondolom az emberek többsége tisztában van azzal, hogy jelenleg ma Magyarországon egykulcsos adórendszer van, ami számszerűleg 16%-os. Ez az adófajta ellentéte a többkulcsos adórendszernek, ahol az adózás sávosan kerül meghatározva a jövedelem függvényében, vagyis a társadalmunk gazdagabb rétege több adót fizet, míg a szegényebb semmit sem vagy kevesebbet.

A többkulcsos adórendszernél az első adókulcs egy meghatározott éves jövedelem eléréséig akár 0% is lehet -amire Magyarországon emlékezetem szerint már volt példa-, ellentétben a 16%-ossal, ahol függetlenül a befolyt jövedelemtől mindenki egységesen 16% adót köteles befizetni. Fentiekből kifolyólag az egykulcsos adó a kevesebb jövedelemmel rendelkező emberek számára negatív hatással bír, míg a nagyobb jövedelmű emberek részére többletbevételt biztosít, vagyis több marad a pénztárcában.
Ezt az adófajtát a törvényhozók többek között azzal magyarázzák, hogy azok az emberek, akiknek ezáltal több marad meg az adó levonása után, a többletet különféle üzletekben elvásárolják, így a társadalom fogyasztása jelentősen megemelkedik. Véleményem szerint Magyarországon ez nem biztos, hogy így van, mert azok, akik jól jártak a 16 %-os egykulcsos adóval, nem biztos, hogy fogyasztásra használják fel a pénzt, hanem inkább például a fennálló adósságaikat törlesztik.

A jelenkor gazdasági problémái miatt is nagyon sok embernek van ilyen-olyan hitele, melyek törlesztőrészlete elviszi azt a fölös pénzt, amivel a társadalom fogyasztási indexét lehetne növelni. Lehet, hogy ezeknek a háztartásoknak megvan az akarata, hogy többletfogyasztást állítsanak elő, de a fogyasztást mérő értékek is bizonyítják, hogy ez nem teljesen történik meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegség után járó adókedvezmény

Évről évre több és több azoknak az embereknek a száma, akik igénybe veszik a krónikus …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük