Kezdőlap » Családi élet » Milyen támogatásokban részesülhetnek a nagycsaládosok?

Milyen támogatásokban részesülhetnek a nagycsaládosok?

Sok olyan nagy családos vagy leendő nagy családos szülő van, akiknek fogalmuk sincs vagy csak keveset tudnak, hogy milyen támogatást tudnak igénybe venni.
Szeretném összeszedni ezeket pár mondatban, hogy tisztában legyen mindenki, hogy milyen ellátásokra illetve utazási kedvezményekre jogosultak.
Elsősorban ha már három vagy több gyermekes a család akkor a Magyar Államkincstártól igényelheti a magasabb összegű családi pótlékot. Amely jelenleg 16.000 forint havonta gyermekenként.
Második lépésként, ha már a legkisebb gyermek elérte a 3. életévét akkor a szülő igényelheti a gyermeknevelési támogatást, amely megegyezik a jelenlegi öregségi nyugdíj minimummal amelynek összege 28.500 forint. Ezt az ellátást a legkisebb gyermek 8.életévéig jár.
A dolgozó szülő igénybe veheti a családi adókedvezményt. Ha mindkét szülő dolgozik, akkor értelemszerűen annak a szülőnek érdemesebb igénybe vennie akinek magasabb a bejelentett összege és több adót vonnak tőle.
A következő amit még igénybe vehet a szülő az a gyermek étkeztetés, közoktatási intézményekben, legyen az óvoda vagy iskola. Ilyen esetekben vagy 50%- vagy 100%-ot térit az állam.
Sokaknak segítség még az iskola kezdés előtt az ingyenes tankönyvek is amelyeket 3 gyermek után ingyen hozzájuthat a család.
Végül ami még fontos lehet a családok számára az pedig az utazási kedvezmények. 3 gyermek kíséretében a szülő 90%-os kedvezményű utazást tud igénybe venni. Ami azt jelenti hogy egy 5 tagú család, még ha a gyerekek elmúltak már 6 évesek akkor is csak 5× 90%-os jeggyel utazhatnak.
6 éven aluli gyermek esetében az utazás ingyenes.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az idős szülők gondozásra, ápolásra szorulnak

Beszélnünk kell a szülőkről, akik megöregszenek és néha betegek is lesznek. Előbb utóbb ápolásra, ellátásra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük