Kezdőlap » Baba-mama » Milyen támogatásokban részesülhetek egyetemista kismamaként?

Milyen támogatásokban részesülhetek egyetemista kismamaként?

A kismamákat komolyan érintő kérdés, hogy mégis milyen anyagi juttatásokban részesülhetnek, amíg nem tudnak munkahelyükön helyt állni. Ezek a dolgok pedig még nagyobb feszültséggel tölthetik el azokat a kismamákat, akiknek az egyetemi éveik alatt kell ellátni egy csecsemőt.

Szülést követően anyasági támogatásban részesülhet minden magyar nő, aki legalább 4 alkalommal megjelent a terhesgondozás (koraszülés esetében legalább 1 alkalommal). Ennek összege megegyezik a szülés napján érvényes öregségi minimál nyugdíj 225 %-ával (ez 2014-ben 64 125 Ft), ikrek esetén 300 %-ával (ez 2014-ben 85 500 Ft). Fontos tudni az anyasági támogatásról, hogy csak egyszeri kifizetésről van szó.

A családi pótlékból a nevelési ellátásra jogosult lehet az egyetemista anyuka, amíg a gyermek el nem éri az iskolás kort. Ennek havi összege:
• 1 gyermekes család esetén 12 200 Ft
• 1 gyermeket nevelő egyedülálló szülő esetén 13 700 Ft.

A szülést követő első évben igénybe vehető a diplomás gyed. Ha az igénylő felsőoktatási vagy felsőfokú szakképzésben, felsőfokú alapképzésben részesül, akkor a jogosultság első napjára érvényes kötelező minimálbér 70 %-a jár. (Ez 2014-ben 71 050 Ft.) Ha az igénylő mester-, doktori- vagy egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgató, akkor a jogosultság napjára érvényes garantált minimálbér 70 %-a jár. (Ez 2014-ben 82 600 Ft.)
A diplomás gyed folyósítása esetén nem jár terhességi-gyermekágyi segély (tgyás), hanem már a gyermek születésének napjától a diplomás gyed jár. Egészen a gyermek 1 éves koráig.

A gyermek 3 éves koráig, vagyis a diplomás gyedet követő 2 évben igényelhető a gyes. Ennek havi összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével. (Ez 2014-ben 28 500 Ft.)

Ezeken az állami támogatásokon túl helyi segítségre is számíthatnak a kismamák. Minden kórházban adnak egy termékmintákkal, tanácskönyvekkel teli csomagot, ami sokat segíthet az első babás napok indulásában. Ráadásul időben járjunk utána, hogy a önkormányzatunknak vannak e kiírt pályázatai segítségre szoruló családok részére, és hogy van e saját családtámogatási programjuk. Sok önkormányzat ugyanis pénz- és/vagy természetbeli juttatásokkal segíti az új szülőket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük