Kezdőlap » Betegségek » Milyen szövődményekkel járhat a cukorbetegség?

Milyen szövődményekkel járhat a cukorbetegség?

Minél hosszabb ideig áll fent a cukorbaj, annál nagyobb a valószínűsége az úgynevezett késői szövődmények kifejlődésének.

Makroangiopátia: a nagy erek megbetegedése, a korán, illetve gyorsabban kifejlődő érelmeszesedés, arterioszklerózis elsősorban az érett-, és az időskori cukorbaj velejárója. Leggyakoribb megnyilvánulási formái: a comb és a lábszár verőereinek szűkülete, a koszorúerek szűkülete és az agyi erek szűkülete. Épp ezért a cukorbetegségek körében az átlagosnál gyakoribb a láb súlyos keringési zavara, a szívinfarktus, az agytrombózis vagy agyvérzés, illetve, amely az utóbbit többnyire megelőzi, a magas vérnyomás.

Mikroangiopátia: a kis erek megbetegedése, fő támadási területe a szem és a vese. A szemben a szemfenék hajszálerein apró tágulatok, mikroaneurizmák keletkeznek, majd a szemfenéken degenerációs jelenségek, bevérzések jöhetnek létre, melyek a diabéteszes retinopátia különböző súlyosságú megnyilvánulási formái. Ezen kívül cukorbetegeken az átlagosnál gyakoribb a szürke-hályog, melyek a látás romlását, kedvezőtlen esetben a látás elvesztését eredményezhetik.

Diabéteszes neuropátia: amely cukorbetegségben a perifériás idegrendszer gyulladásos degeneratív elváltozása, és változó jellegű idegi fájdalmakkal jár. Az úgynevezett vegetatív idegrendszer megbetegedése következtében egész sor belső szervben támadhatnak működésbeli zavarok, így meglassulhat a gyomorürülés, hasmenéses állapotok és kedvezőtlen esetben csökkenhet a férfiak potenciája.

A cukorbetegeket nem ritkán sújtja a lábfej csontjainak, kis ízületeinek megbetegedése, melynek következménye a talpfekély lehet.
Igen gyakori cukorbajban a fogak meglazulása, főként rossz anyagcsere-állapot mellett pedig ínygyulladás is társulhat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük