Kezdőlap » Betegségek » Milyen szövődményei vannak a cukorbetegségnek?

Milyen szövődményei vannak a cukorbetegségnek?

A cukorbetegség önmagában talán nem is lenne súlyos betegség, de a jelenlegi kutatások is azt bizonyítják, hogy a túlélés ideje illetve az élet minősége a szövődményektől függenek.
A cukorbetegség -bármelyik típus- a gyógyszerezéssel és a diétával egy jól kezelhető betegség, tulajdonképpen majdnem ugyanolyan minőségű életet biztosít, mint a nem cukorbeteg embernél. Abban az esetben, ha nem figyelünk a vércukorszint ingadozására, vagy nem tartjuk be a javasolt diétát, súlyos következményei lehetnek. A cukorszínt ingadozása, valamint a tartósan magas beállítatlan cukorszint egy idő elteltével -ez néhány év, de évtizedek is lehetnek- súlyosan károsítja a szervezet kis- és a nagyereit, emiatt súlyos veseelégtelenség, súlyos látásromlás sőt vakság, valamint az idegrendszer károsodása, a nagyerek károsodása esetén szívizomelhalás, stroke, alsó végtagi fekély stb. alakulhat ki. A művese állomásokon kezelt betegek nagy része cukorbeteg, emiatt alakult ki náluk a veseelégtelenség.

Az idegrendszer károsodása miatt az alsó végtagon súlyos zsibbadásérzet, teljes érzéketlenség, fájdalom is kialakulhat, ezt hívják neuropátiának. Ilyen esetekben a beteg olyan fantomfájdalmat érez pl. a talpán, ami nem külső behatás miatt jelentkezett, viszont ha ilyen éri a lábat (pl. megégetjük, belelépünk egy szögbe) akkor az érzéketlenség miatt a beteg nem veszi észre, a sérülés elfertőződhet és még az is megeshet, hogy a lábat amputálni kell.Mindenképpen az az érdekünk, hogy cukorbetegség esetén tartsuk be a diétát, valamint folyamatosan ellenőrizzünk a cukorszintünket, mert így jó eséllyel megakadályozhatjuk a szövődmények kialakulását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csalánkiütés

Mindenki életében jelen van a hisztamin, bár nagyon sokan azt sem tudják, hogy ez mi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük