Kezdőlap » Otthon végezhető munka » Milyen szőlőt kapunk a hazai piacokon?

Milyen szőlőt kapunk a hazai piacokon?

A szőlőről a legtöbb embernek a bor jut eszébe, pedig a gyümölcsként frissen fogyasztott csemegeszőlő is legalább olyan nagy múltra tekint vissza mind hazánkban, mind a világban, mint a borszőlő. A friss hazai gyümölcsre áhítozó fogyasztó szemével végignézve a lehetőségeket, azt látjuk, hogy a csemegeszőlő-kínálatot az import szőlő uralja, szinte még a piacokon is, de a nagy kereskedelmi láncok üzleteiben gyakorlatilag nem lehet hazai termésű és fajtájú csemegeszőlőt kapni. Mindenhol csak az olasz Italia és Red Globe, amely kapható, vagy ugyanez szezonon kívül a világ másik feléből, például Chiléből ideszállítva, no és itt-ott egy kis görög áru, vagy a lényegesen magasabb áron kínált török magnélküli fajták. Akárhonnan nézzük a dolgot, ez bizony azt jelenti, hogy hazai csemegeszőlő-termesztésről napjainkban nem nagyon lehet beszélni. Nagyon kevés termelő termeszt kifejezetten csemegeszőlőt, de ők is csak kis területen.
Sokan emlegetik a világhírű hazai csemege-fajtákat, meg a hajdan volt exportot. Sok évre visszatekintve, a csemegeszőlő exportja valójában szinte kizárólag a piros és fehér saszlát jelentett Ausztriában, amolyan hagyományként, mert a saszla sem teljesíti azokat az igényeket, amelyeket egy modern fajtától elvárna a fogyasztó és a termelő.
A csemegeszőlő-termelés rendkívül sok élőmunkát igényel, ami nagyon megdrágítja a terméket. A kiváló minőségű áruhoz speciális technológia kell, és meglehetősen beruházás igényes, ezért nehéz versenyezni az olasz szőlő áraival.
A világ legnagyobb csemegeszőlő termelője Olaszország, és jelenleg úgy tűnik, hogy saját térfelén lehetetlen megverni. Ha a jelenlegi piaci igényeket nem tudják rentábilisan kiszolgálni, akkor meg kell találni azokat a piaci réseket, ahol megfizetik a hazai származást, a különleges ízt vagy a vegyszermentes termesztéstechnológiát. Itt kaphatnak szerepet az újabb nemesítésű, rezisztens hazai fajták, amelyekkel ezek a célok elérhetőek, valamint szükséges egy olyan kiszámítható gazdasági környezet, ahol egy ilyenfajta , hosszú távú beruházásba bele mer vágni a termelő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Munka otthon

Otthon végezhető munka Gyorsan rohanó világunk változásokon megy át. Főleg a családi szerkezetek, az apa …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük