Kezdőlap » Szilveszter » Milyen szokások, hiedelmek vannak Szilveszterkor?

Milyen szokások, hiedelmek vannak Szilveszterkor?

Az Ókori Rómában az újév első napját még március 1-jétől számították. A ma is ismert és általunk használt dátumot Julius Caesar vezette be i.e. 153-tól. Ezt Jézus tiszteletére ünnepléssel, lakomával ünnepelték meg.
A Szilveszterkor kialakult szokások abból a hiedelemből adódtak, hogy amit az első nap teszünk – vagyis egy ciklus kezdetén – az utána újból megismétlődik. Természetesen mindenkinek ugyan az a célja: boldog és sikeres újesztendő várjon rá! Ezért igyekszik mindenki az év utolsó napján csupa szépet és jót tenni. Buliznak, nagyokat esznek, és olyan társaságban vannak, ahol igazán jól érzik magukat.
Valószínűleg ennek hatására alakultak ki a babonák, hiedelmek is. De ezen felül a jóslás is elterjedt szokássá vált az év utolsó napja közeledtével. Már a XVIII. században Bod Péter tudós mondta, hogy újévkor fokhagyma naptárt kell készíteni úgy, hogy 12 gerezdbe sót kell tenni. Természetesen minden egyes gerezd egy hónapot képvisel. Amelyikben nedves lesz a só, az a hónap is sok esőt vagy havat fog hozni. A nők ólomból igyekezték megjósolni jövendőbelijük nevét. De közkedvelt szokás volt még a gombócfőzés is. Eszerint 13 gombócot kellett főzni és ebből 12-be cetlit is tettek a lehetséges jelöltek nevével. Az első vízfelszínére bukkanó gombócban rejlő név mutatta meg ki is lesz az igazi. Amennyiben az üres gombóc került először a víz tetejére az illető hölgy abban az évben hajadon maradt.
Mindenki számára ismert szokás, hogy hatalmas zajjal búcsúztatjuk az elmúlt évet. Dudák, kürtök, hangos zene veri fel az éjszaka csendjét. Az ősi szokások szerint ez azért alakult ki, hogy elijesszék a gonosz hatalmakat, de elképzelhető, hogy csak egy átlagos ünnepi féktelenség.
Az év első napján sokak szerint a táplálkozásra is figyelni kell. A lencse sok pénzt, míg a disznó szerencsét hoz. De tyúkot nem szabad enni, mert az meg kikaparja a szerencsét.
Állítólag arra is ügyelni kell, hogy a szemetet ne vigyük ki ezen a napon, mert azzal együtt a szerencsénket is kidobjuk. Valaki ezen a napon napközbe nem fekszik le, mert fél, hogy ezzel magával vonz, olyan betegséget mely ágyhoz köti hosszú időre.
Természetesen mindenki maga döntheti el, hogy mennyit hisz el ezekből a babonákból. De arra mindenki törekedjen, hogy jó hangulatú, kellemes emlékekről mesélő legyen a Szilveszter éjjel!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük