Kezdőlap » Ház karbantartás » Milyen szisztémával tartsunk rendet?

Milyen szisztémával tartsunk rendet?

A lakás, szoba rendben tartása, rendszeres takarítása az egyik legkellemetlenebb házimunka, amit el tudunk képzelni, mert általában azt látjuk, hogy a teljes napunkat igénylő nagytakarítás után egy-két nap múlva szinte ugyanúgy néz ki minden.
Az ilyen helyzet elkerülésére érdemesebb inkább szétaprózni a munkát, amivel azt érhetjük el, hogy ugyan szinte minden nap el kell végezni valamilyen munkát, az mégis csak rövid időt vesz igénybe, és a rend, tisztaság látszata folyamatos, nem azt látjuk, hogy egyszer nagyon nagy a tisztaság, aztán az néhány hét alatt leromlik, és akkor állunk neki újra takarítani.
Szedjük össze a szükséges házimunkákat a söpréstől a mosogatáson és vasaláson át az ablakok és a zuhanykabin lemosásáig. Csoportosítsuk az egyes tevékenységeket aszerint, hogy milyen gyakran kell elvégezni őket. A bútorok eltologatására például valószínűleg csak évente két-háromszor kerül sor, a hűtő kitakarítása valószínűleg minden hónapban esedékes, mosni-vasalni hetente szoktunk, kisöpörni legalább minden másnap, mosogatásra pedig rendszerint esténként kerítünk sort.
Jelöljük be az egyes tevékenységeket a naptárban, osszuk be a munkát úgy, hogy kényelmes legyen a szabadidőnkhöz képest. A módszer lényege a következetesség. Fontos, hogy a saját magunknak szabott tervet legalább nagyjából betartsuk, ellenkező esetben újra felhalmozódik a munka. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne jöhetne közbe bármi, de ezeket az elmaradt munkákat nem szabad túl sokáig halogatni. Ha például azt látjuk, hogy péntek este nem tudjuk kitakarítani a fürdőszobát, akkor jelöljünk ki egy esőnapot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan újítsuk fel a fürdőkádat?

A régi típusú, zománcozott fém fürdőkádat nagyon tartósak, de így is megtörténhet, hogy valamilyen okból …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük