Kezdőlap » Házfelújítás » Milyen színű festéket/tapétát válasszunk a hálószobába?

Milyen színű festéket/tapétát válasszunk a hálószobába?

Lakásfelújítás során talán az egyik legfontosabb kérdés, hogy hogyan is nézzen ki az a hely, ahol a legtöbbet pihenünk. Ez a szoba kell hogy legyen a béke szigete, így egyáltalán nem mindegy, hogy a falunk milyen színben pompázik.

Természetesen elsősorban az egyéni ízlés befolyásolják a választásunkat, de ezen túl is lehet még válogatni a színek között.

Az első és legfontosabb szempont, hogy ne válasszunk élénk, neon színeket, kifejezetten kerüljük a vörös árnyalatait. A hálószobánknak nyugalmat kell sugároznia, hisz itt alszunk és pihenjük ki a napi fáradalmakat. A vörös szín pedig ennek az ellenkezőjét támogatja: nyugtalanít, szinte lüktet, nem hagyja, hogy a szervezet ,,kikapcsoljon”. A rendkívül élénk színek is ezt a hatást érhetik el, így ha van rá mód és nem a kedvenc színünk a neon pink, akkor lehetőleg ne fessünk hasonló színt a falra.

A boltban válogatva vagy az előzetes ötletbörzék alkalmával vegyük figyelembe bútoraink színét: ha szinte számtalan színűek a bútoraink, akkor semleges árnyalat mellett döntsünk inkább, mint egy vajszín vagy valamilyen pasztell árnyalat. Ha a bútoraink egységet alkotnak ilyen tekintetben, akkor lehetünk merészebbek, de hálószoba lévén maradjunk a megszokott árnyalatoknál: barackszín, halványrózsaszín, halványkék vagy zöld és így tovább. A zöld színt kifejezetten ajánlják hálószobákba, hiszen köztudottan nyugtatja az elmét ez az árnyalat. A kékkel egy baj van: hideget sugároz. Ez nem tilos, szóval választhatjuk nyugodtan, csak csínján kell vele bánni és jól oda kell figyelni a pontos szín kiválasztásánál.

Ha megtaláltuk a megfelelő színt a szabályokat betartva, akkor még mindig van lehetőségünk feldobni egy kicsit az unalmasnak tűnő egyszínűséget: válasszunk mókás vagy épp díszes tapétacsíkot. Ennek magasságát mi választhatjuk ki, ezzel adva egy keretet a szobánknak és a sima színeket ezzel a módszerrel máris izgalmassá tehetjük, így amellett, hogy betartottuk a szabályokat, különlegeset is alkottunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tervezzük a vízvezetékek olcsó átalakítását?

A legtöbbször, ha fiatalok költöznek egy nem újépítésű házba, a felújítás során mindenképp szükség lesz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük