Kezdőlap » Szilveszter » Milyen szilveszteri/újévi babonák vannak?

Milyen szilveszteri/újévi babonák vannak?

Az óév búcsúztatásához és az újév köszöntéséhez rengeteg népszokás, hagyomány, babona kötődik. Általános volt, hogy nagy hangzavarral, kolompolással, csörömpöléssel búcsúztatták az óévet, elűzendő az ártó szellemeket. Éjfélkor szokás volt pár másodpercre besötétíteni, majd újra világosságot gyújtani, hogy az újév fényt hozva kezdődjön.
A malac húsát azért fogyasztották ezen a napon, mert a hiedelem szerint az a házba befelé túrja a szerencsét, míg a szárnyas kikaparja, azt azért volt tilos főzni. A lencse és a rétes szintén a gazdagság bevonzását segítette elő.
Pénznek mindig kellett lenni évváltáskor az ember zsebében, hogy ne szűkölködjön az új esztendőben sem.
A legtöbb népszokás annak a hiedelemnek az analógiájára vezethető vissza, hogy amit az ember az év első napján csinál, az kihat a következő évre, vagyis ciklikusan vissza fog térni.

Ezért nem volt szabad aznap kivinni semmit a házból, mert akkor minden kifelé fog menni. illetve kölcsönkérni vagy kölcsönadni sem volt szabad. Akik korábban kölcsönkértek valamit, azok újév napján visszavitték, hogy ne legyen folyamatosan tartozásuk a jövőben.
A lányok előszeretettel jósoltak maguknak, akár gombócokba rejtett nevekből, akár forró ólomból igyekeztek megtudni ki lesz a jövendőbelijük.
Ezen a napon szigorúan tilos volt varrni ( bevarrják a tyúkok hátsóját, nem fognak tojni ), mosni ( kimossák a szerencsét ) és különösen tiltották a teregetést ( ahány ruhát kiterítenek, annyi halott lesz a házban ).
Nagy gondot fordítottak továbbá arra is, hogy lehetőség szerint férfi lépjen az új évben először a házba, mert csak így éri a ház népét szerencse.

Az, hogy ki mennyire hisz ezekben a babonákban, vagy mennyire tartja be őket, egyéni habitus döntése. Minden esetre nem árt, ha tudjuk, hogy mi is áll ezeknek az „előírásoknak” a hátterében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük