Kezdőlap » Szilveszter » Milyen szilveszteri szokások vannak?

Milyen szilveszteri szokások vannak?

Szilveszterhez és újév napjához számos szokás kötődik. Íme néhány a teljesség igénye nélkül. Szilveszterkor előszeretettel alkalmaztak a lányok különféle praktikákat leendő férjük kilétének megállapítására. Például szokás volt, hogy gombócokat készítette, melyek közepébe a szóba jöhető udvarlók nevét írták. Amelyik először jött fel a víz felszínére, az lesz a hiedelem szerint a lány jövendőbelije. Előfordult, hogy a lányok férfinadrágot tettek a párnájuk alá, így próbálták megálmodni, ki lesz a jövendőbelijük. Szintén szokás volt hideg vízbe ólmot cseppenteni, majd a megszilárduló ólomcsepp alakjából próbálták kitalálni, milyen betűt formálhat, azaz mi lehet a leendő férj nevének kezdőbetűje. Előfordult, hogy mandulaszemet, vagy más apró magot főztek a lencsefőzelékbe. Az a lány, aki megtalálta, férjhez ment a következő évben.
Amit újév napján csinálunk, azt fogjuk a következő évben is tenni. Érdemes tehát ezen a napon sokat pihenni, finomságokat enni, inni!
Nem szabad orvost hívni, vagy orvoshoz menni, mert akkor az évet betegséggel töltjük majd. Aki a jövő esztendőben egészséges akar maradni, mosakodjon reggel friss vízzel. Balszerencsét jelent, ha az első vendég lány, vagy asszony. Ha viszont férfi csenget be elsőként, az szerencsét hoz.
Újév napján ne dobjunk ki szemetet, mert kidobjuk vele a szerencsénket is. A trombita, kolomp, csengő, hangoskodás arra hivatott, hogy az ártó, rossz erőket távol tartsa a háztól.
Ha éjfélkor drága, úri italt iszunk, akkor a jövő esztendő is hasonlóan gazdag lesz. Így alakult ki a pezsgőivás szokása.
Figyeljünk oda, hogy a különféle edények pl. cukor, sótartó tele legyenek, mert az bőséget jelent. Ha üresek, akkor viszont szükséget szenvedünk egész évben.
A szerelmesek gondoskodjanak róla, hogy legyen méz a háznál. Éjfélkor mézzel kenjék be az ajkukat és így csókolják meg egymást. Ha így tesznek édes és hosszú lesz a szerelmük.
Szilveszterkor szokás átgondolni az elmúlt év történéseit és újévi fogadalmat tenni, amit aztán próbálunk egész évben betartani.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük