Kezdőlap » Szilveszter » Milyen szilveszteri szimbólumokat ismerünk?

Milyen szilveszteri szimbólumokat ismerünk?

A szilveszteri szimbólumok között vannak szerencsét, és persze balszerencsét hozók is, így nem árt hogyha tisztában vagyunk vele, melyik szimbólum jelent jót, és melyik rosszat. Vegyük hát sorra a legismertebbeket!
Szilveszterkor a kéményseprő szerencsét jelent, lássuk hogy miért. Mivel a népi hiedelmek szerint a kéményseprők azok, akik a tüzet őrzik, ezért ők gazdagságot is hoznak az embereknek. De ahhoz, hogy ez a szerencse be is teljesedjen, hogyha egy kéményseprőt látunk szilveszterkor, meg kell fognunk a kabátunk gombját. A szimbólumok közül a második, és talán ezzel együtt a leghasznosabb a patkó, mely a holdsarlót szimbolizálja. A népi szokás szerint ez nemcsak szerencsét hoz, hanem termékenységet is biztosít nekünk a következő évre. Hogyha szeretnénk valamilyen szerencsehozó tárgyat viselni magunkon, vagy magunknál az év utolsó napján, mindenképp egy kisebb patkó javasolt, melyet bármely áruházban, vagy vásárban lehet kapni az ünnepek közeledtével. Szintén ismerős szilveszteri szimbólum a lóhere, mely sokak szerint nemcsak a boszorkányokat űzi el, de a rossz szellemektől is megszabadít bennünket.
Persze a szimbólumok világából az állatok sem maradhatnak ki, azonban ezek között két állat is van, de nem hoz mindkettő szerencsét. Amely nem túl szerencsés szilveszterkor az – most kivételesen nem a fekete macska, hanem- a csirke, illetve tyúk, mely a babonák szerint szegénységet okoz az új esztendőben. Míg a malac gazdagságot hoz a házhoz, így ezen a napon inkább malacpártiak legyünk, mint szárnyas pártiak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük