Kezdőlap » Szilveszter » Milyen szilveszteri szerencsehozó étkeket ismerünk?

Milyen szilveszteri szerencsehozó étkeket ismerünk?

Az első tradicionális szilveszteri étel, mely általában minden ebédlőasztalon ott van ilyenkor, az a malacsült. A népi hagyomány szerint, aki szilveszterkor malachúst eszik, az egész évben szerencsés lesz, mert a malac a házba „betúrja a szerencsét”. A malacsült olyan szerencsehozó étek, melynek muszáj ott lennie az ünnepi asztalon. A lényeg, hogy legyen füle, farka, körme, és csülke, mert ezek hozzák meg az igazi szerencsét a következő esztendőre. Szilveszterkor felejtsük el rántott húst, és az olyan ételeket, melyek sertéshúsból készültek, és vegyük elő az olcsóbb, „malacos részeket”.
A szilveszteri szerencsehozó ételek közül a második a lencse. A lencsét azonban nem szilveszter éjjelén, hanem az év legelső napján a legelső étkezésként kell enni. Vagyis, hogyha felkelünk január elsején, az első dolog amit eszünk, lencse legyen! A babona lényege pedig az, hogy aki január elsején első ételként lencsét eszik, annak a következő évben sosem lesz üres a pénztárcája. Persze aki nagyon nem szereti a lencsét, az helyettesítheti mással, például kölessel, vagy rizzsel, hiszen ezek is a lencséhez hasonló szemes növények, melyeket a néphagyomány a pénzzel azonosít.
Végül, de nem utolsósorban a szilveszteri szerencsehozók között megemlíthetjük az olyan kis tárgyakat, csecsebecséket, mint a patkó, vagy a lóhere. A patkó, és a lóhere olyan szimbólumok, melyek köztudottan szerencsét hoznak, a régi időkben szokás volt patkót aggatni például az istállóba, vagy az ajtóra, hogy védje őket a balszerencsétől, és a rossz szellemektől.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük