Kezdőlap » Szilveszter » Milyen szilveszteri hagyományok vannak?

Milyen szilveszteri hagyományok vannak?

A hagyomány szerint ami szilveszter első napján megtörténik veled az az idei év valamelyik napján újra megfog veled ismétlődni. Így ez által az emberek próbálnak ezen a napon olyan dolgokat tenni ami az év többi napjára jó szempontokból is kihat, ezért is vannak ilyenkor az emberek a családjukkal, barátaikkal és így kívánnak minden jót ez évre.
Szokás volt régebben, hogy új év első napján lencsét kell enni, az étel pedig babonások szempontjából az évbe pénzt hoz. Ehhez a szokáshoz társult az is, hogy éjfél előtt, mielőtt az új év elkezdődne, pár lencse szemcsét az emberek a zsebükbe tesznek. Még is csak szokások közül a legismertebb az ólomöntés volt, melyben a lányok frissen öntött ólom formájából jósolták meg előre a jövendőbelijüket.
Azok a hölgyek akiknek nem volt senkijük kedvenc foglalkozásukká vált ilyenkor a gombóc főzés. 13 db gombócba tizenkettőbe egy-egy férfinak a nevét kis papírcetlibe bele tették, majd főzés során amelyik név először a felszínre emelkedett ő vált a jövőbeli férjévé. Magyar babona az például, hogy a családnak ilyen tájt mindig kell, hogy legyen otthon kenyere, hogy az évben nehogy éhen maradjanak. Dúnántúl egyes területén a tollaspogácsa sütés is szokássá vált. A sütése közben a toll, amelyik az adott személyé volt, az megégett, a következő év ilyen hagyományát nem érte volna meg. Tilos volt pénzt kölcsön kérni, illetve kölcsön adni, mert akkor egész évben csak kölcsönhöz leszünk ragaszkodva. Nem volt szabad orvoshoz vagy azt kihívni/menni, mert az év maradék napját betegséggel töltjük el.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük