Kezdőlap » Ünnepek » Milyen szilveszteri babonáktól tartunk ?

Milyen szilveszteri babonáktól tartunk ?

A babonák világában a szilveszteri babonák jelentősebbek, hiszen egész évre kihatóak, és általában azon alapul, amit az óév utolsó napján teszünk, mondunk, akár viselünk, olyanná válik az elkövetkező évünk, ezért mindenre oda kell figyelni.
Hogy ki melyiket fogadja meg, melyikben hisz, egyén dolga.
 Az étel: szilveszterkor leginkább a sertéshús különböző módon elkészített ételeit fogyasztjuk, mert a babona szerint a csirke, vagy másféle baromfi húsát fogyasztva, szerencsénk elszáll tőlünk, vagy „elkaparja” tőlünk a szárnyas.
 A hallal kapcsolatban megoszlóak a babonák, a víz mellett élő népek régen szerencsésnek gondolták, – minden pikkely , egy-egy pénzérme, míg a víz , vagy folyó nélküli településeken általában rosszat jelentett, mert úgy tartják elúszik a szerencse mellettük.
 A házból semmit ne vigyünk ki, lehetőleg semmi ne hagyja el, mert elhagyja a házat a szerencse is.
 A lencse a gazdagságot szimbolizálja, mert alakja hasonlít a pénzérméhez, és minél több van belőle az asztalon, annál több pénzünk lesz a következő évben. De nem csak a lencse jelentése a pénz, ilyen a bab és a borsó is.
 Süssünk rétest, és minél hosszabbra tudjuk nyújtani, annál hosszabb ideig lesz szerencsénk. Ha töltelékként mákot szórunk bele, az a gazdagságot jelképezni, minden egyes szem mák egy-egy aranytallért jelent. Ugyanígy a kenyér megszelése, mindennapi kenyéráldást jelent.
 Szilveszter éjszakáján lefekvéskor egy fésűt, ha teszel a párnád alá rejtve, hogy senki meg ne lássa – megálmodod jövendő kedvesed arcát.
 Újév első napján csak kedves szóval érintsd családod, barátaid, rokonságod, mert a veszekedés bajt okoz.
 Újév napján ki elsőnek csókol, ha nő vagy férfi legyen, ha férfi nő legyen, és akkor a szerelem is beköszönt, boldogságban telik az év.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készülnek az amerikaiak a karácsonyra?

A karácsony ünnepének a világ minden pontján élő ember számára ugyanaz az üzenete, mindenki a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük