Kezdőlap » Szilveszter » Milyen szilveszteri babonákat tartanak Kínában?

Milyen szilveszteri babonákat tartanak Kínában?

Kínában, mindegy, hogy fiatal, vagy idős, bizonyos szokásokat mindenki betart. Ez részben az ősök iránti hagyomány, részben a babonás félelem, részben pedig móka, és vidámság jegyében történik. Kínában van egy babona, mi szerint nem szabad a házat takarítani, bárminemű rendcsinálás bajt jelent (ezért nem árt előző nap alaposan kitakarítani a házat, mert az újévet tisztán kell kezdeni, hiszen ez előrevetíti a jövő évet is),ne seperjünk padlót(ne porszívózzunk)- mert kiseperjük vele a szerencsénket, illetve egy másik verzió szerint egy családtagot seprünk ki az életünkből,vagy az életből. A főbejáratot csak tiszta dolgok hagyhatják el, a szemetet is a hátsó ajtón kell kivinni.

Ha adósság van, azt szilveszterig mindenképp ki kell fizetni, mert ha kölcsönhitellel kezdi az új évet, egész évben ez a teher nyomja majd.

Nem szabad sírni sem ezen a napon, mert egész évben sírni fog. Ezért is kell mosolyogni, sokat nevetni ezen a napon, hogy a jövő év mindig vidám, és felhőtlen legyen.

Kerülik a csúnya beszédet, minden negatív jelentésű szót vagy tettet, és tilos a halállal kapcsolatos bárminemű kijelentés.Újév napján nem szabad hajat mosni, mert ez elmossa a szerencsét az elkövezendő évben.
Viszont a piros szín Kínában jót jelent, nem csak azért, mert a vidámság színének tartják, hanem mert aki élénk, piros színű ruhát visel, arra a jövő időben szerencsés, és nagyon gazdag, fényes jövő vár. Az újévkor mindenki csinosan, elegánsan öltözik fel, így adva meg a tiszteletet az elmúlt esztendőnek.
Ezen a napon, a gyerekek, és barátok, családtagok piros színű anyagba csomagolt aprósággal kedveskednek egymásnak.(Manapság ez már szinte papírpénzt jelent).

Tilos a kés vagy olló használata az újév napján, mert elvágják a szerencse fonalát.
Éjfélkor petárdákat lőnek az égbe, és kitárják az ajtókat, ablakokat, hogy távozzon a múlt év.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük