Kezdőlap » Szilveszter » Milyen szilveszteri babonákat ismerünk?

Milyen szilveszteri babonákat ismerünk?

Nemsokára ezt az évet is elbúcsúztatjuk. Ilyenkor a karácsonyi teendők mellett már tervezgetjük a szilveszteri teendőinket is.
Sokan a hagyományokat követve, ügyelnek a szerencsehozó momentumok meglétére is. Biztos, ami biztos. Ha már a gazdasági folyamatokba nem szólhatunk bele, akkor legalább tegyünk meg mindent más módon a saját boldogságunk elérésére.
Szilveszterkor szokásos babonák egész sorát ismerjük. Mindenki a számára legszimpatikusabban alkalmazza. Ilyen például az a hit, mely szerint szilveszterkor nem szabad minden ünnepi ételt elfogyasztani, s akkor az új esztendőben sem lesz hiány.
Baromfihúst nem szabad enni, mert elkaparja a szerencsénket. Halat szintén nem szabad ilyenkor fogyasztani, mert elúszik a szerencsénk. (Folyó menti településeken viszont szerencsét hoz a halpénz)

A rétest azért illendő fogyasztani, mert a hosszú rétes az életünk hosszát is megnyújtja. Ám ha sok-sok finom töltelék van benne, akkor nagy az esélyünk arra, hogy boldogok és szerencsések is leszünk a következő évben.

Ilyenkor illik friss sütésű, egész kenyeret megszegni, mert abból következik, hogy jövőre mindig lesz friss kenyerünk.

A szilveszteri pogácsába bele kell sütni egy érmét, s aki ezt megtalálja, annak bőséges lesz a következő éve, ám ez csak abban az esetben teljesül, ha a pogácsák éjfélig elfogynak! Tehát ne süssünk sokat, vagy ha mégis, akkor lássuk vendégül a környék madarait is.

Szilveszter éjjelén kiderülhet az is, hogy kit szánt mellénk az ég. Ehhez gombócokat kell készítenünk saját kezünkkel, minden gombóc belsejébe bele kell tennünk egy cetlit, rajta egy férfinévvel. Olyan nevű férjünk lesz, amilyen a legelső felszínre jövő gombócban rejlik.

Ne feledkezzünk meg arról az aranyszabályról sem, hogy Szilveszter napján el kell ásni egy érmét, s Újév napján ki kell ásni. Ezzel biztosítjuk azt, hogy a következő évben mindig megtaláljuk a kincset, amit keresünk. Azért -20 fokos hidegben ne ássunk 5 cm-nél mélyebbre, nehogy beletörjön az ásónk a talajba. Ez rossz hírt hozna jövőre!

A legjobb, ha meghúzzuk egy malac farkát, az biztosan szerencsét hoz, s még annyira nem is kínozzuk vele az állatot!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük