Kezdőlap » Szilveszter » Milyen Szilveszteri babonák élnek a közhiedelemben?

Milyen Szilveszteri babonák élnek a közhiedelemben?

A Szilveszteri régi magyar népszokások azt a célt szolgálják még napjainkban is, hogy az új esztendőre szerencsét, boldogságot, egészséget és bőséget kívánjunk velük szeretteinknek, ismerőseinknek, barátainknak. Álljon itt néhány babona és hiedelem, melyekből párat én is minden évben véghezviszek.

Ha nem falunk fel mindent Szilveszterkor, az Új évben sem szenvedünk hiányt semmiben.Süssünk többféle rétest, mert akkor a hiedelmek szerint hosszúra nyújtjuk vele a gazdagságot.Nem szabad baromfihúst fogyasztani, mert a baromfi hátrakaparja a szerencsénket.
Ha egész kenyeret szegünk meg, egész évben lesz kenyerünk. Folyó menti vidékeken például azt tartják, hogy a hal szerencsét hoz. Minél több pikkelye van, annál több pénzünk lesz. Máshol viszont nem esznek ilyenkor halat, nehogy elússzon a szerencse.
Ha malac, vagy disznóhúst eszünk, a disznó előretúrja a szerencsét. De kizárólag csak a fül, farok, körömből készült ételekre érvényes, illetve a finom malacpecsenyére.
Január 1-n első étkezésként fogyasszunk lencsét, hogy sose ürüljön ki a pénztárcánk.
A népszokás szerint azt is megtudhatjuk Szilveszter éjszakáján, hogy ki lesz életünk párja. Jó pár házilag gyúrt gombócba bapirra írt férfineveket rejtettek el. Amelyik gombóc legelőször jött fel főzéskor a víz színére, olyan nevű férfi lett a vőlegényjelölt.
Újév első napján nem volt tanácsos mosni, teregetni, varrni, fonni, mert úgy tartották, hogy akár egy családtag is meghalhat.
Ugyancsak nagyon régi népszokás: Aki reggel legelőször mert vizet a kútról és megmosdott benne, “elvitte az aranyvizet”, vagyis egész évben szerencsés lett. A hajnali mosdás még egészséget is hozott.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük