Kezdőlap » Látnivalók » Milyen szépségeket rejt az Egri Érsekkert ?

Milyen szépségeket rejt az Egri Érsekkert ?

Beszédes az Érsekkert neve: az egri püspökség majd érsekség rendelkezett ezzel a középkori városfalon kívüli területtel. Sokáig vadaskert volt a XVIII. században alakították át díszkertté. A francia stílust követő parknak már ekkor is a kör alakú tér volt a középpontja, és ma is ott találkoznak a kert oldalairól, illetve “sarkaiból” induló utak.

Az Érsekkert egykor jóval nagyobb volt, mint a mai közpark: egy részét sportpályák foglalják el, és belőle hasították ki a fürdő területét is. A kör alakú teret padok szegélyezik, színes virágágyások, barokk kődíszek és a boldog békeidők korzóhangulatát idéző kandeláberek díszítik – középen pedig ott áll a hét méter magas, esetenként szépen megvilágított szökőkút. Bár csak az ezredforduló óta szórja – tavasztól télig – frissítő vízpermetét, története régebbre nyúlik vissza.

Hűvös időben látszik, hogy párállik a forrásból fakadó meleg víz. A tó tetején tündérrózsák úsznak – benne pedig halak. A túlpartra kőhídon jutunk át. Ez annak idején az Eger-patak fölött ívelt, és a neves barokk építész, Fellner Jakab tervezte. Nem csak sétálni, de akár piknikezni is lehet a tó mögötti füves területen.

Az erre járók különleges találkozás részesei lehetnek: egy padon Bródy Sándor egri születésű író ércalakja ül, mellette állva a parkot szemléli egykori barátja, Gárdonyi Géza író. Mint két szobor Varga Imre alkotása. Kifele menet, eljuthatunk a zenepavilonhoz, amelynek amfiteátrumszerű apró nézőtéren nyári hétvégéken koncerteket lehet hallgatni. Annak idején az elzárt kertben nem sétálhatott akárki.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Izland a forrongó jég világa

Izland, Iceland – egy sziget közvetlenül az Északi sarkkör közelében, Norvégia és Grönland között. Egy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük