Kezdőlap » Látnivalók » Milyen szépségeket rejt az Egri Bazilika ?

Milyen szépségeket rejt az Egri Bazilika ?

A templom díszítése és felszerelése nagyon lassan haladt. A belső kialakításának első szakasza 1864-ban, az érsek halálakor zárult le. A díszítés valójában csak 120 év alatt készült el – így például a mennyezetfreskók, a kereszthajó színes üvegablakai XX. századi munkák. Hossza 93 méter, szélessége 53 méter, a toronypár magassága 54 méter. Nemcsak méretei miatt emelkedik a belváros fölé, hanem azért is, mert magaslatra épült.

Csábítja látogatóját, hogy járja körbe, de azt érdemes a végére hagyni, és az impozáns főbejárat felől megközelíteni. Ide széles, két pihenővel megtört lépcsősor vezet fel, két oldalán a velencei Marco Casagrande által készített 4 méter magas kőszobrok állnak. A székesegyház főhomlokzatát uralja a nyolc darab 17 méteres korinthoszi oszloppal alátámasztott, timpanonnal lezárt, előugró oszlopos előcsarnokok, mely a római Pantheon mintájára készült. Belépve jól áttekinthető belső tér tárul elénk. Középen kupola emelkedik, a hosszanti tengelyen lapos kupolával fedett, négyzetes szakaszok; két oldalról pedig rövid kereszt szárak csatlakoznak. A templomot körbe sétálva neves művészek képeit láthatjuk a mellékoltárokon.

A mennyezetfreskók igen népszerű. A szentély 12 méter átmérőjű boltozatát Tardos Kenner Viktor freskója díszíti. A kép azt a legendás pillanatot örökíti meg, amikor Szent István király megszemléli az első egri székesegyház építését az egri Várhegyen. A kupola alatti csegelyeken (a kör alakú kupolát, és az alatta lévő négyzetes teret összekötő háromszög-szerű falrészeken) négy egyházagya látható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Útban Jeruzsálem felé

Utunk során elhaladunk Gezer romjai mellett. A város Vespasianus hadjáratai alatt teljesen elpusztult. Az ásatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük