Kezdőlap » Nyaralás » Milyen szépségei vannak a görög Halkidiki-nek?

Milyen szépségei vannak a görög Halkidiki-nek?

Halkidiki megye fővárosa a mindössze 11 000 lakosú Poligiros, antik görög amfiteátrumként terül el, 500méteres magasságban, a Holomontas –hegy lábainál. A település már a bizánci kor óta ismert, sőt egyes források szerint egykor itt volt az antik Periklész városa. Nevének eredetéről többféle legenda létezik: az egyik szerint a „poligiros” neve a „nagyon erős” szavakból ered, amely utal a település egészséges klímájára. A 19. században épült szép házaival, nyugodt, csendes, eldugott utcáival nem igazán vonzza a turisták tömegeit. Részben talán azért is, mert a legközelebbi tengerparti strand 15 km-re van. Poligiros egyik legjelentősebb egyházi emléke, az 1836-ban épült szent Nikolaos, azaz a szent Miklós ortodox templom. Számos kegytárgya és ikonja azonban, a régebbi korokból származik.

A több mint 2000 méter magas szent hegy lábainál terül el, Agion Oros, azaz a „Szűz Máris kertje”. A bizánci-görög-ortodox hagyományainak megtestesítője, mely külön államot alkot Görögországon belül. Különlegessége, hogy egy 1060-ból származó aranybulla rendelkezés alapján nő nem teheti be a lábát a félszigetre sőt 500 méternél távolabb kell tartózkodnia a sziget partjaitól, de még nőstény állatok sem lehetnek a kolostor területén.

Olintos, a romjaiban is lenyűgöző méretű feltárt ókori település Halkidiki megye klasszikus kórból származó legjelentősebb kulturális központja. A térség már a késői neolitikus kortól az i.e. 3000 és 2500-tól bizonyítottan lakott terület, és jelentős szerepet játszott a térség gazdasági és politikai életében, amíg i.e. 348-ban II.Fülöp makedón király teljesen le nem romboltatta a települést. A város rendezett épületblokkokból állt, az egyes házaknak két bejárata volt: az egyik a kőből kirakott utca, a másik a belső udvar felőli folyosó irányából. A házak többsége 3-4 szobából állt.

A térség egyik legjelentősebb természeti látnivalója az úgynevezett Vörös sziklának is nevezett Petralonai barlang. Az 1959-ben felfedezett cseppkőbarlangjában találkozhatunk az időszámításunk előtt, több mint 250 000 évvel ezelőtt élt petralonai ősember jelenlétének első nyomaival. Ősi, kőből készül szerszámaival és egyéb emlékeivel. A barlangban nagy számban találtak szintén ugyanebből a korból származó állatok, többek között:barlangi medvék, hiénák, oroszlánok, rinocéroszok, és szarvasok csontjait,amik egyértelműen Európa egyik legrégebbi civilizációjára utalnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hová menjünk nyaralni ? Catania

Catania- egyedülálló kikötő, a második legnagyobb város Szicília keleti partján, lábánál található az Etna. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük