Kezdőlap » Betegségek » Milyen szembetegség az árpa

Milyen szembetegség az árpa

Az árpa a szempillák szőrtüszőinek gyulladása, ugyanolyan, mint egy pattanás valahol a bőr más részén. Az árpa kialakulhat a szemhéj szemgolyó felőli, belső oldalán, ezt belső árpának (Hordeolum iternum) hívjuk, de kialakulhat a bőrrel fedett, külső felszínre is, ez a külső árpa (Hordeolum externum). Egy időben, egymás mellett több árpa is megjelenhet. Az árpát közönséges gennykeltő baktériumok okozzák, amelyek bedörzsölődtek a szemhéjba.
Az árpa “megérik”, azután kifakad. Az orvos néha kenőcsöt rendel, amely elősegíti a gyógyulást és megakadályozza az árpát okozó fertőzés továbbterjedését. Ha felnőttnek van árpája, akkor nedves meleg borogatást rak rá, ez sietteti ugyan az árpa érését, de egyéb hatása nincs.

A gyermekek általában nem tűrik a borogatást. Árpa esetén a legnagyobb baj az, hogy rendszerint egymás után több jön, valószínűleg azért, mert amikor az első kifakad, a kórokozók átterjednek a többi szőrtüszőre. Ezért nem szabad engedni, hogy a gyermek dörzsölje a szemhéját, amikor az árpa már megérett vagy kifakadt.
Ha a gyermeknek több árpája jön egymás után, vizsgáltassuk meg orvossal. Az árpa néha azt jelenti, hogy az illetőnek csökkent a fertőzésekkel szembeni ellenálló-képessége. Ha az anyának van árpája, jól mosson kezet, mielőtt a csecsemő vagy kisgyermek holmijához, ételéhez nyúl, különösen, ha előzőleg megérintette az árpát, mert a kórokozók könnyen átterjednek más emberre is. Ha az apának vagy a testvéreknek van árpájuk, lehetőleg ne menjenek a kisgyermek közelébe.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük