Kezdőlap » Sport » Milyen sportág a rövidpályás gyorskorcsolyázás?

Milyen sportág a rövidpályás gyorskorcsolyázás?

A rövidpályás gyorskorcsolyázás – vagy nemzetközileg ismert nevén: short track (speed skating) – egy fiatal téli sportág. 1967-ben fejlődött ki a hagyományos, hosszúpályás gyorskorcsolyázás mellett, azonban évekig nem rendeztek versenyeket az adott sportágban. A Téli Olimpiák történetében először 1988-ban szerepelt, mint bemutató versenyszám, majd 1992-ben Albertville-ben került be hivatalosan is a programba.
A sportágban 500m-es, 1000m-es és 1500m-es egyéni versenyszámok léteznek mind a nőknél, mind a férfiaknál. Léteznek olyan versenyek, ahol távonként hirdetnek csupán eredményt. Azonban az esetben, ha a 3 táv összetett eredményeit is figyelembe veszik, rendeznek ún. szuperdöntőt, amely mindkét nem esetében 3000m. Emellett a nemzetek váltói is megmérettetnek a viadalok során. A női staféta 3000m, míg a férfi 5000m hosszúságú.
A versenyek 111,12m kerületű jégpályán versenyeznek egymással. A kanyarokat bóják segítségével jelölik ki. Így a versenyek tulajdonképpen egy jégkorongnak megfelelő méretű jégpályán megrendezhetők. Hozzá kell tenni, hogy a short track viszont teljesen más összetételű jégminőséget igényel, mint a többi jeges sportág.
A hosszú pályás gyorskorcsolyázással ellentétben tömegrajtos futamok kerülnek lebonyolításra. Ezeken általában 4-6 fő indul a táv függvényében. Előfordulnak azonban 3 fős futamok is, néhány esetben 6-nál több induló is előfordulhat. Az egyes távokon egyfajta kieséses rendszer segítségével döntenek a helyezésekről. A nagyobb versenyeken (világkupák, Európa-bajnokság, Világbajnokság, Olimpia) általában 5-7 körön keresztül lehet eljutni a döntőbe.
A futamokból történő továbbjutás minden versenyen előre, egyedileg meghatározott. A helyezés a perdöntő ebből a szempontból elsősorban, azonban több esetben időeredménnyel is van lehetőség továbbjutásra. A sportágban rengeteg a fizikai kontaktus a versenyzők között, ami különösen élvezetessé teszi a versenyeket, hiszen akár 50 km/órás sebességgel is száguldhatnak a korcsolyával. Ennek köszönhetően számos esés is látható, a szabálytalanságokat a versenybírák azonban kizárással büntetik, a továbbjutó pozícióban haladó versenyzőt adott esetben tovább is juttathatják a következő körbe.
A sportágban Magyarország kifejezetten sikeresnek számít, főleg, ha figyelembe vesszük hazánk Téli Olimpiákon elért eredményeit. 2006-ban Torinóban Knoch Viktor 26 év után először szerzett pontot Magyarországnak téli játékokon 1500m-en elért 5. helyével. 4 évvel később Huszár Erika végzett 4. helyen 1500m-en, valamint a magyar női váltó végzett a szintén pontot érő 5. helyen. A sportot szeretők figyelmét felkelthette, hogy a 2014 februárjában sorra kerülő következő Téli Olimpián Szocsiban rekordszámú, 8 magyar short track-es képviseli hazánkat. A női váltó részvétele, valamint a 12 egyéni startnak köszönhetően jelenleg is komoly esély mutatkozik valamelyik pontszerző hely megszerzésére.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen sípálya Petzen ?

Petzen Ausztriában található Karintia tartományban. Nagyon közel van a szlovén határ. Klagenfurt 40 km-re van, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük