Kezdőlap » Sport » Milyen sport a röplabda?

Milyen sport a röplabda?

A röplabda egy olyan összetett sportág, amely nemcsak kimondottan szervezetünk egészségére hat, hanem a koncentráló képességünket, mozgáskultúránkat is fejleszti. A röplabda, mint csapat sport, segít az emberi kapcsolataink ápolásában, a kommunikációban. A kezdő csapat hat fő játékosból áll, akik különféle koreográfiák, betanult játékelemek alapján dolgozzák ki támadásaikat, védekezéseiket az ellenféllel szemben. A csapategység a játék közben kimagasló fontosságú, ezért apró kézjelek kommunikációjával is megértik egymást. Ez a sport rengeteg erőnlétet, koncentrációt, tiszta fejet kíván. Az edzések alkalmával rengeteg erőnléti, gyakorlati feladatok sorát kell összehangolni ahhoz, hogy egy csapat igazi egységé váljon. A pálya mérete 9 x 18 m . A két csapat ...

A röplabda egy olyan összetett sportág, amely nemcsak kimondottan szervezetünk egészségére hat, hanem a koncentráló képességünket, mozgáskultúránkat is fejleszti. A röplabda, mint csapat sport, segít az emberi kapcsolataink ápolásában, a kommunikációban.
A kezdő csapat hat fő játékosból áll, akik különféle koreográfiák, betanult játékelemek alapján dolgozzák ki támadásaikat, védekezéseiket az ellenféllel szemben. A csapategység a játék közben kimagasló fontosságú, ezért apró kézjelek kommunikációjával is megértik egymást. Ez a sport rengeteg erőnlétet, koncentrációt, tiszta fejet kíván. Az edzések alkalmával rengeteg erőnléti, gyakorlati feladatok sorát kell összehangolni ahhoz, hogy egy csapat igazi egységé váljon.
A pálya mérete 9 x 18 m . A két csapat játékát középen egy magas háló választja el, ami fölött a labdát ütik. Egy csapat háromszor érintheti a labdát, mielőtt továbbítja a másik térfélre. Pontot úgy tudnak szerezni a csapatok, ha az átütött labda a másik térfélen lepattan, vagy az ellenfélről az alapvonalon kívül esik le. Egy szerválás nem tarthat 8 másodpercnél tovább, és az adogató játékos nem léphet be a pályára szerválásnál. Egy szett 25 pontig tart. Egy mérkőzés minimum három szettből, de maximum öt szettből állhat. Ebből az 5. szett már rövidítéssel zajlik, ami már csak 15 pontig tart.
A röplabda más fajtája a strandröplabda, ahol homokban, szabadtéren 2 a 2 ember ellen játszik. A strandröplabda pálya mérete 8 x 16 m, és itt játszmánként 21 pontot kell elérni és csak három szett van. A döntő szettben 15 pontig tart a mérkőzés.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi szükséges az ökölvívó-mérközéshez?

A frappáns felelet az: két ökölvívó. De a megoldás ennél sokkal bonyolultabb! Még a két ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.