Kezdőlap » Fitnesz » Milyen sorrendben ajánlott végezni a súlyzós edzés gyakorlatait?

Milyen sorrendben ajánlott végezni a súlyzós edzés gyakorlatait?

Az egyéni ízlés is fontos szerepet játszik abban, hogy állítjuk össze edzéstervünket, milyen sorrendben végezzük az erősítő gyakorlatokat. Általános alapelv azonban, hogy a nagyobb izmokat dolgoztassuk meg először, és az edzés végére kell hagyni a kisebb izmok edzését, illetve az izolációt. A nagyobb izomcsoportok: a láb, mell, hát edzése energiaigényesebb, tehát akkor érdemes edzenünk őket, amikor az energiaszint még magas. A kisebb izmokra, mint a bicepsz, vagy a tricepsz, a tréning végére is elegendő energiánk marad.

Nem ez az egyetlen oka annak, hogy a karizmokra végzett gyakorlatokat az edzés végére érdemes időzíteni. Közvetve akkor is terheljük ezeket az izmokat, amikor például a hátra, vagy a mellizomra edzünk. Jóval kisebb súllyal fog menni például a fekvenyomás, ha már az edzés elején kifárasztjuk a tricepszet. A hátizomgyakorlatok közben a bicepsz kap kiegészítő izomként fontos szerepet.

Ha több nagy izomcsoportra is edzünk egy alkalommal (például köredzés során), a gyakorlatok sorrendje kevésbé számít. Kezdőként valószínűleg nem érzünk nagy különbséget az izmok teljesítőképességét illetően. Ha észrevesszük, hogy valamelyik izomcsoport lassabban fejlődik, például a hátizom le van maradva a mellhez képest, alkalmazzuk az izomelsőbbség elvét. A módszer egyszerű: alakítsuk át edzéstervünket úgy, hogy az elejére tegyük a lassabban fejlődő izomcsoportot. Az elvet nemcsak a mellre, vagy a hátra alkalmazhatjuk: elképzelhető, hogy a vállunknak, vagy a karizmoknak lesz szüksége a kiemelt bánásmódra. Egyéni szükségleteinktől függően, tapasztalataink alapján alakítsuk úgy edzésprogramunkat, hogy az izomfejlődéshez a legmegfelelőbb legyen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor és mennyit kell inni, ha edzünk?

Ha az edzést dehidratált állapotban kezdjük, akkor a teljesítményünk csökkenni fog. Fontos, hogy megelőzzük ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük