Kezdőlap » Látnivalók » Milyen rejtélyeket rejt El Tajín, avagy a Fülkék Piramisa?

Milyen rejtélyeket rejt El Tajín, avagy a Fülkék Piramisa?

Napjaink Mexikóba látogató turistái látványos, „égbe nyúló” táncaik miatt keresik fel a totonák népet, amelynek ősi kultúrája a Kr.e.IX. századtól a Kr.u. XIII. század elejéig élte virágkorát a Mexikói-öböl partvidékén. Az ország legnagyobb vaníliatermő vidékén, mindössze 20 percnyi autóútra Papantlától, -ahol ne hagyjuk ki a vaníliavásárlást- található az egykori totonák civilizáció remeke, El Tajín, amelyet 700-1100 körül emeltek. Papantla városától közvetlen buszjárat visz El Tajínhoz, de mindig érdeklődjük meg pontosan hol szálljunk le róla, különben igen sokat gyalogolhatunk.
A dzsungelből váratlanul előtűnő monumentális építészeti együttes első pillantásra lenyűgözi a látogatót. Megcsodálhatunk itt egyebek között palotákat, azután több piramist is, amelyek relifjei ősi labdajátékok jeleneteit ábrázolják. (A játékot előszeretettel játszották a maják és az aztékok, és a játék lényege, hogy két csapat egy bőrből készült labdát, egy magasan fekvő kör alakú nyíláson át dobta.)
Az építmények közötti szabályos terek is e labdajátékok színhelyei voltak, illetve a szomszédos magasföldi ősi népekkel folytatott élénk kereskedelmi piactereiként is szolgált.
Például El Tajínból szerezték be szertartásaik nélkülözhetetlen kellékét, a kopált, amely a füstöléshez használt helyi gyanta.
El Tajín komplexumának legszebb, legjellegzetesebb építménye a „Falbemélyedések piramisa” más néven Fülkék piramisa (Piramide de los Nichos). Az épületben 365 fülke található, amelyek az év napjaival hozhatók összefüggésbe, vagyis ezt a piramist nem csak templomként használták, hanem fontos szerepe volt az időszámításban is.
Más feltételezések szerint a piramis közepe felé mélyülő fülkék barlangok,- a föld alatti világ- jelképei. Fénykorukban a fülkéket vörösre festették, csupán a szélük volt kék színű.
1992 óta az UNESCO Világörökség része

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük