Kezdőlap » Szilveszter » Milyen régi szilveszteri, és újévi szokásokat ismerünk?

Milyen régi szilveszteri, és újévi szokásokat ismerünk?

Magyarországon még egészen régen kialakultak olyan hagyományok, melyek szerint a szilveszter, és az újév első napja összekapcsolódnak. A hiedelmeknek köszönhetően néhány hagyományt minden évben betartottak az emberek, hiszen azt gondolták, hogy így az újévben egészség, szeretet, bőség, boldogság, és szerencse köszönt majd rájuk.
Az egyik újévi babona szerint, ami az év legelső napján történik, az megismétlődik majd később az év folyamán. Ez az oka annak, hogy az emberek január elsején megpróbálnak minél több „újévi jószerencsét” biztosítani maguknak. Ezt úgy érik el, hogy minél több kellemes dolgot cselekednek. Régen az emberek szokása volt, hogy egy szépen, vidáman megterített asztalnál vacsoráztak, legtöbbször nagy családi körben, vagy baráti társaságban, és közben minden jót kívántak egymásnak az újévre nézve. Ezen kívül, megpróbáltak véletlenszerűen jósolni is, újévkor szokás volt fokhagyma kalendáriumot készíteni, melyből megpróbálták megjósolni az újév hónapjainak az időjárását. Ezt úgy csinálták, hogy elővettek 12 gerezd fokhagymát – melyek a 12 hónapot jelképezték-, ezeket megszórták sóval, és amely gerezd reggelre több nedvességet eresztett, abban a hónapban sok eső, vagy hó esett a hiedelem szerint.
Egy másik hagyomány volt a szilveszteri ólomöntés is, ezzel próbálták meg a lányok kideríteni, ki lesz majd a jövendőbelijük. Az óévet régen az emberek rendszerint hatalmas zajongással, és kopácsolással búcsúztatták. Egyes történetek szerint ez még a török időkre is visszanyúló szokás, hiszen akkor az asszonyok tepsikkel, edényekkel, és harangokkal kopácsoltak, hogy elűzzék a nem kívánatos személyeket a háztól.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen szilveszteri filmek vannak?

Nem mindenki mozdul ki szilveszterkor, vannak, akik jobban szeretik otthon tölteni kettesben a párjukkal, vagy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük