Kezdőlap » Kert » Milyen régi népi jóslatokra érdemes odafigyelni a kert gondozásával kapcsolatosan?

Milyen régi népi jóslatokra érdemes odafigyelni a kert gondozásával kapcsolatosan?

Magyarországon szájhagyomány útján terjedő népi megfigyelések segítik a mezőgazdasági munkákat.

Január 21-én ez a mondás járja: „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince, ha kemény és kopog, kevés lesz a borod.” Vince a szőlősgazdák védőszentje. Tehát hótakaró vagy csendes téli eső nélkül a fagyos január végi éjszakákon komoly sérülést szenved a szőlőtőke. Emiatt Pál apostol napján (jan.24.) kell elkezdeni trágyázni (melegíteni) a szőlőt.

Februárban sok fontosat lehet megtudni a leendő időjárásról. Ha gyertyaszentelőkor (febr. 2.) süt a nap, akkor hosszú lesz a tél. Dorottya (febr. 6.) a kertészek és a virágárusok védőszentje, a hideget hidegebbé, a meleget melegebbé teszi. A mondás szerint: „Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja.” Vagyis, ha február első hétvégéjén kemény, hideg a tél, akkor tíz nap múlva enyhülés várható, és ez fordítva is igaz. Ettől a két jeles naptól függ a spenót vetésének, illetve a burgonya előcsíráztatásának ideje.

Mátyás napjához (febr. 24.) is fűződik egy népi jóslat: Ha nem talál jeget, akkor hoz, ha talál, akkor széttöri. Ekkor kell elvetni a puha földbe a borsót, a retket, a petrezselymet és a sárgarépát. A március is visszautal Mátyásra, ugyanis a babona szerint Gergely (márc.12.) elrontja azt, amit Mátyás felépített. Ekkor kell elkészíteni a magágyat a karalábé és a karfiol ültetéséhez.
„Sándor, József, Benedek zsákban hozzák a meleget.” Ekkor, március 18-ával lehet megkezdeni a gyümölcsfák termőre metszését. Ekkortól érkeznek vissza költőhelyeikre az első fecskék, és ilyenkor szólalnak meg először az énekesmadarak. Benedek (márc. 21.) a krumpliföldek bejárásának a napja. Ilyenkor lehet elkezdeni elültetni az előcsíráztatott burgonyát, persze csak akkor, ha nem fedi hó a talajt.
Gyümölcsoltó Boldogasszony (márc. 25.) a faoltások, a rózsák metszésének kezdetét jelzi. Ha ezen a napon megszólalnak a békák, még negyven napig hűvös idő lesz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük