Kezdőlap » Internet » Milyen programozási nyelv a PHP?

Milyen programozási nyelv a PHP?

A PHP egy olyan szerveroldali programozási nyelv, melyet majdnem minden weboldal elkészítéséhez használnak. 1995-ben Rasmus Lerdorf keze által született. Lényege abban van, hogy a programkódot a szerver PHP modulja dolgozza fel és annak kimenetét küldi el a böngészőnek, evvel megépítve az adatok biztonságához szükséges kaput. A PHP a Hypertext Preprocessor elnevezés rövidítése.

Használata:

Egy HTML weboldalba beágyazhatjuk, illetve általa is generálhatunk HTML oldalakat.
Szintaxisa nagyon egyszerű, mivel a C programkódok családjába tartozik.

Nem éppen tanuló nyelv, mivel szinte fittyet hány a programozási szabályokra, és ezáltal a programozó palánták nem érzik a kódjuk hibáinak jelentőségét.
Nincsenek benne típusok, megkötések is csak minimálisan.

A PHP ma már túlnőtt az alkotó elképzelésein. Ma már szinte nem lehetetlen biztonságos weboldalt írni nélküle. Az interneten való böngészésünk során 95%-ban php-t használó weboldalakat olvasunk és használunk.

A PHP testvérének lehetne talán nevezni a MySQL-t, mivel hiába van biztonságosan titkosítva az adat amivel éppen számolunk, ha az adatbázisunk nem dicsekedhet ilyen védelemmel a támadások és illetéktelen behatolók ellen. Ez a két fogalom mára teljesen összefonódott.

Ma a legfrissebb verzió, az 5.5.6-s változat. A PHP 6 jelenleg fejlesztés alatt áll.

Másik nagy előnyei, hogy ingyenesen letölthető szinte minden platformra (Linuxra/Unixra, Windowsra, Mac OS-re, Solaris-ra, stb…).

Ha pedig nincs kedvünk vagy esetleg képzettségünk, hogy ezeket beállítsuk, akkor vannak olyan szoftverek melyek egy csokorként feltelepítik nekünk, pl.: EasyPHP, Wamp, Xamp… stb..)

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan keressünk állást az interneten?

Amint eldöntik az emberek, hogy dolgozni szeretnének bizonyos tényezők miatt, mint például a pénzhiány azonnal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük