Kezdőlap » Családi élet » Milyen problémák adódhatnak óvodai beszoktatás során?

Milyen problémák adódhatnak óvodai beszoktatás során?

A jelenlegi törvények szerint minden három évet betöltött kisgyermeknek kötelező óvodába járnia. Ez a szülő és a gyermek számára is hatalmas változást jelent. Az anyának –ha van lehetősége- vissza kell szoknia a munka világába, meg kell oldani, hogy ki vigye, ki menjen a gyermekért, illetve ki vigyázzon rá betegség esetén. Ezek sokszor nagyon nagy gondot jelentenek, főleg, ha nincs a családban nyugdíjas nagyszülő. De nem csak az ilyesfajta problémákkal kell szembenéznie. Az ő egyetlen szeme fénye szinte több időt fog együtt tölteni idegenekkel, mint vele. Sorra cikáznak a gondolatok a fejében, meg tudják-e vigasztalni, ha sír, felöltöztetik- e rendesen, ha kimennek az udvarra, lesz- e barátja, eszik- e rendesen, stb.
A gyermeknek ez az időszak szintén nagy változást jelent. Kiszakad a biztonságos környezetből, idegenek veszik körül, ismeretlen játékok, szokások, új szabályok. Ezt van, aki könnyebben, mások sokkal nehezebben élnek meg.
Minden óvodában más beszoktatási szabályokat alkalmaznak. Van, ahol első nap ott kell hagyni, máshol hetekig tart a szoktatás.
Fontos, hogy már két éves korától beszéljünk neki az óvodáról, az óvó nénikről, akik a világ összes játékát ismerik, a sok új barátról, élményekről.
Nem kell pánikba esni, ha csemeténket krokodil könnyek közt hagyjuk ott, hiszen ezek a könnyek csak anyának szólnak, amint a szülő eltűnik a képből általában nagyon gyorsan felszáradnak.
Ne mondjuk meg neki, hogy kivel barátkozzon! Lehet, hogy nekünk nagyon szimpatikus egy- egy kislány, vagy kisfiú –vagy esetleg a szülei-, de nem biztos, hogy gyermekünk is így érzi, idővel meg fogja találni azt, akivel közös az érdeklődésük.
Végül a legfontosabb: minden áldott nap mondjuk el neki, hogy mennyire szeretjük és milyen büszkék vagyunk arra, hogy ilyen nagy, okos, értelmes kisfiunk/ kislányunk van.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük