Kezdőlap » Álláskeresés » Milyen plusz képességeket jelöljünk meg az önéletrajzban?

Milyen plusz képességeket jelöljünk meg az önéletrajzban?

Az önéletrajz célja, hogy minden, az adott, aktuálisan megpályázni kívánt álláshoz fontosnak tűnő képességet, adottságot, tapasztalatot összefoglaljunk, és tetszetős, áttekinthető, vonzó külsőben tárjuk a leendő munkáltató elé.
A tényszerű adatokon kívül (hol szereztünk képesítést, hol és mikor dolgoztunk), még számos egyéb fontos információt is megjelölhetünk. Ha például a munkanélküliség idejét azzal töltöttük, hogy megtanuljuk egy program használatát, vagy elolvassuk a szakmánkra vonatkozó új jogszabályokat, akkor máris tettünk valamit azért, hogy jobb pozícióba hozzuk magunkat. Ezt mind érdemes megemlíteni.
Először is készítsünk egy Egyéb ismeretek vagy Egyéb képességek fejezetet. Itt tüntessük fel a nyelvismeretet, a jogosítványokat, a számítógépes ismereteket, a speciális programokat (például képszerkesztők, számlázók, vállalatirányító rendszerek, stb.) Jelöljük meg az összes kiegészítő információt, például gépelési, gyorsírási ismeretek.
Ezek után készítsünk egy személyes beállítottságot összefoglaló mappát, ebben jelöljük meg azokat a tulajdonságokat, személyiségjegyeket, amelyek az adott munkakör betöltésére alkalmassá tesznek. Például vezetői képesség (a tapasztalatot is jelöljük meg, pl. 10 fős osztály vezetése három évig), rugalmasság, monotonitástűrés, csapatjátékos vagy önállóan dolgozni szerető ember, különféle kreatív tulajdonságok, önképzési kedv, szorgalom, különböző műszakok vállalása, stb.
A legtöbb önéletrajzban a jelentkezők megjelölnek hobbikat is. Ez jó ötlet, mert színesíti a személyiségünkről adott képet, viszont nem szabad, hogy nagyon túlsúlyos legyen, mivel szorosan nem kapcsolódik a megpályázott álláshoz. A csoportok esetében a szemünk nagyon szereti a hármas csoportosítást, ezért lehetőleg a három legkedvesebb időtöltésünket soroljunk fel. Kevesebb ne legyen, inkább több, de ötnél tovább ne menjünk. Ehelyett inkább részletezzük őket néhány szóban. Ha például szeretünk olvasni (ami azért kicsit kommersz, de attól még lehet igaz), akkor írjuk mellé zárójelben, hogy gyermekirodalom, vagy science fiction, a főzés mellé pedig, hogy olasz vagy kínai konyha. Lényeg, hogy egyedivé és érdekessé tegyen minket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

7 tipp, hogyan vészeljük át a munkanélküliséget

Habár a munkanélküliség nem túl könnyű eset, hiszen az anyagi terhek miatt könnyedén pszichésen is …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük