Kezdőlap » Kert » Milyen pintyfélékre számíthatunk a kertben?

Milyen pintyfélékre számíthatunk a kertben?

A pintyeknek több fajtája is él Magyarországon, és a legtöbbször látogatják is télen az etetőket. A pintyfélék közé tartoznak a nagyon bátor tengelicek. Ők csapatokban élnek, így járják az etetőket, és a legtöbb városban is megtalálhatóak a dús növényzetű területeken. Régebben kalitkában is tartották, erről Konrad Lorenz is ír Salamon király gyűrűje című könyvében. Valószínűleg ők lesznek az első pintyfélék, akik meglátogatják a szotyis tálunkat.
Szintén gyakori vendég lehet a kertben a zöldike. A kertben a tengelicekhez hasonlóan táplálkozik, sokszor egyszerre látogatják az etetőket. A tengelicek vitáiba, veszekedéseibe nem szoktak beszállni, szinte keresztül néznek rajtuk. A zöldike és az erdei pinty tojói eléggé hasonlítanak egymásra, mivel mind a kettő a saját fajtájának egy fakóbb változata. Az erdei pinty hímjének acélkék a fejtetője és a tarkója, rozsdavörös az orcája és a háta. A szárnyán fekete-fehér csíkok váltogatják egymást. Az erdei pintyek a talajon táplálkoznak, nem szállnak fel a tálcákra, pláne nem a függő etetőkre. Ha nem szóródik le nekik amúgy is elegendő mag, akkor előre gondoskodjunk róluk is.
Könnyen megkülönböztethető tőle a fenyőpinty, még akár tíz méteres távolságból is. A fenyőpinty feje és tarkója szürkésbarna, mellénye és válla élénk narancssárga, hasa fehér, a szárnyán sárga és fekete csíkozás van. Nálunk télen bükkmakkot keres az erdőkben. Ha előre gyűjtünk nekik egy szatyorral, akkor a kedvenc eledelüket kaphatják télen, de egyébként szotyival is beérik.
Jó esetben megjelenhetnek a meggyvágók is, valószínűleg ők lesznek a legnagyobb madarak az etetőnkön. Feje sárgásbarna, nyakörve fehér, hasa és melle enyhén szürkésbarna. Háta feketés, a szárnyán a fekete közt egy szürkésbarna csík látható. Szemből az arcán egy kisebb fekete álarc van. A szokásos magkeverékek mellett különösen szereti a galagonya, juhar és kökény magjait, gyümölcsét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük